Ab Streppel wint de UfD-Cofely Energy Efficiency Prijs

Zijn onderzoek naar de opslag van windenergie in ammonia heeft Ab Streppel de UfD-Cofely Energy Efficiency Prijs 2014 opgeleverd. Streppel krijgt de prijs van 7.500 euro vanwege de grote maatschappelijke relevantie en zijn overtuigende presentatie. Ook Venkatesh Chandrasekar en Nick Verwaal vielen in de prijzen, zij ontvingen ieder 2.500 euro.
De UfD-Cofely Energy Efficiency Prijs wordt jaarlijks toegekend aan studenten die een tastbare bijdrage leveren aan energiebesparing, duurzaamheid of CO2-reductie.

Streppel deed onderzoek naar de opslag van overtollige elektrische energie in ammonia. Door de fluctuerende energieopbrengst van windenergie ontstaan vaak overschotten waarbij energie verloren gaat. Streppel onderzocht een cel waarin deze energie kan worden omgezet naar ammonia. Naast de mogelijkheid van het produceren van kunstmest kan de ammonia ook weer omgezet worden in energie. Het grote voordeel van deze stof is dat het overal kan worden opgeslagen en vervoerd. Met de resultaten tot nu toe kan de cel een efficiëntie van 80 procent bereiken, aldus Streppel.

Venkatesh Chandrasekar deed onderzoek naar inktloos printen en Nick Verwaal naar de ontwikkeling van een model based control model voor windturbines met gebruik van LIDAR om windsnelheid nauwkeurig te voorspellen.