Alumninieuws: Cursus leiderschap voor ingenieurs

Ze ontwikkelden de nieuwe online cursus leadership for engineers, die alle ingenieurs ter wereld per januari 2016 gratis kunnen volgen. TU-alumni Pieter Ligthart (Russell Reynolds Associates) en Stefaan Rodts (McKinsey) vertellen over hun passie voor leiderschap.

Alumni_Rodts_3589_SITE

Stefaan Rodts.

Hoe kwamen jullie op het idee om een gratis online cursus over leiderschap te ontwikkelen?
SR: “Ons gevoel was dat je in Delft heel goed tot techneut wordt opgeleid, maar dat je leiderschapsvaardigheden vooral buiten de collegebanken leert. Daarom wilden we vijftig topstudenten een weekend bij elkaar brengen om ze op het werkende leven voor te bereiden. Met dit idee stapten we naar Dirk Jan van den Berg, voormalig voorzitter van het  college van bestuur. Hij zei: denk eens na hoe jullie dit onderwerp in een mooc (massive open online course) kunnen gieten. Dat leek ons een mooie uitdaging, die we samen met Hans de Bruijn, hoogleraar bij TBM, hebben opgepakt.
PL: “Wereldwijd wordt jaarlijks veertig miljard euro uitgegeven aan leiderschapstrainingen en dat zijn vrijwel altijd groepssessies. Dit is een eerste stap om te exploreren hoe we mensen op een andere manier kunnen inspireren om over zichzelf na te denken.”

Voor wie is de mooc bedoeld?
P: “Ingenieurs over de hele wereld kunnen meedoen. Van de honderd meest succesvolle bedrijven heeft een kwart een ingenieur als ceo. Dit moeten er natuurlijk meer worden. Als je alle ingenieurs nu leiderschapsvaardigheden mee zou geven, dan leid je meer complete ingenieurs op.”
S: “We hebben al negenduizend aanmeldingen, van 150 verschillende nationaliteiten. Daar kunnen nog veel meer bij. Het is bedoeld voor alle leeftijden, want je moet continu keuzes maken in wat je wilt, waar je staat en waarheen je je wilt ontwikkelen.”

Alumni_Ligthart_3820_SITE

Pieter LIgthart

Wat leren mensen in deze mooc?
SR: “In het eerste deel leer je hoe belangrijk de context is waarin leiders moeten opereren en hoe complex allerlei wereld- en bedrijfsproblemen zijn. Het tweede deel gaat over jezelf, je leert waar je krachten en passies liggen en gaat een aantal skills leren zoals: focussen op het positieve en hoe je je eigen gedrag kunt veranderen.”
PL: “Deel drie ten slotte gaat over leiderschapsmodellen. We introduceren sustainable leadership, omdat deze stijl volgens ons in deze tijd nodig is. Dit type leiders denkt niet alleen aan zichzelf, maar aan alle stakeholders. Ze zijn goed in het opbouwen van relaties en in systeemdenken – in het grote plaatje zien. We besluiten de mooc met een model dat je helpt om je carrièrekeuzes te maken.”

Waarom leveren jullie, als alumni technische natuurkunde, hieraan een bijdrage?
PL: “Ingenieurs hebben de wereld veel te brengen. Denk aan het leiden van de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. Een deel van dit probleem is technisch, maar mensen meekrijgen is net zo belangrijk.”
SR: “Er is een heel groot misverstand dat leiderschap soft zou zijn. Wij willen laten zien dat je op een nuchtere, concrete en inspirerende manier kunt werken aan je eigen leiderschap.

Meer informatie:
online-learning.tudelft.nl/courses/leadership-for-engineers