Alumninieuws

‘Na vijftig jaar wilde ik graag wat terug doen’

In 1960 ontving ir. Bob de Lange een beurs van het toenmalige Hoogeschoolfonds voor zijn afstuderen in de kristallografie. Vijftig jaar later besloot hij iets terug te doen.

De Lange deed eenmalig een financiële donatie aan het Universiteitsfonds, genoeg om weer een huidige afstudeerder te steunen in de laatste fase van zijn of haar studie. “Ik ben niet jaloers op de studenten en het studieklimaat nu”, zegt hij. Met zestien jaar kwam de Lange al van de HBS. In 1950 besloot hij chemische technologie te studeren aan de Technische Hogeschool te Delft. Tien jaar lang fietste hij op en neer tussen Delft en Den Haag. Een ‘fietsstudent’ noemt hij zichzelf; er waren er in die tijd veel van. In 1960 studeerde hij af bij professor W.G. Burgers. “Ik ben met lof afgestudeerd in de kristallografie, een vak waarvoor ik tijdens mijn propedeuse vijf keer ben gezakt”, lacht de Lange. “Professor Burgers vroeg voor mij de beurs van het Hoogeschoolfonds aan, een persoonlijke financiële ondersteuning. Zelf had ik er nog nooit van gehoord. Hij had vast en zeker wel door dat ik het niet breed had toentertijd. De beurs zorgde ervoor dat ik minder hoefde te werken en meer tijd in mijn afstuderen kon stoppen.”
De Lange heeft zijn hele leven gewerkt bij TNO, waar hij onderzoek deed en managementfuncties bekleedde. Inmiddels is hij gepensioneerd. “Ik wilde graag wat terugdoen voor het fonds.

De schenking is voor mij een grote uitgave, maar de beurs was destijds zeer welkom en daar ben ik nog steeds dankbaar voor.” De Lange is niet jaloers op de huidige generatie studenten en het studieklimaat waarin zij zitten. “Vroeger was het ook niet makkelijk, bijvoorbeeld om financieel rond te komen, maar er was meer vrijheid. Een bepaalde tijdsdruk was er niet.” Een fonds hoeft niet alleen maar mogelijk te maken dat arme mensen kunnen studeren, vindt de Lange. “Het is een goede zaak dat het huidige Universiteitsfonds op uiteenlopende manieren de studenten een steuntje in de rug biedt. Destijds hebben ze dat bij mij gedaan, en ik maak graag mogelijk dat ze dat blijven doen.”

Wilt u ook iets terugdoen? Word Vriend van de TU Delft en steun zo talent.
universiteitsfondsdelft.nl

Untitled-3