De Zaak

Alle problemen van chirurgen oplossen, ga er maar aan staan. Inmiddels heeft Tim Horeman drie bedrijven opgericht en werkt hij als postdoc bij de TU Delft keihard aan zowel publicaties als praktische oplossingen.

Foto © Sam Rentmeester . 20160520 . Tim Horeman, Medishield, Delft Integraal DI // DeZaak

Foto © Sam Rentmeester

Naam: Tim Horeman
Studie: Biomedische technologie, TU Delft
Bedrijf: MediShield (2009), Surge-On Medical (2015), PediaPack (2016).
Producten: MediShield ontwikkelt medische sensoren, trainingssystemen en chirurgische instrumenten, Surge-On Medical ontwikkelt stuurbare endoscopische instrumenten die schoonmaakbaar zijn voor onder andere de knie chirurgie.
Missie: Innovaties ontwikkelen waar patiënten beter en chirurgen blij van worden.
Omzet: “De waarde van alle door ons ontwikkelde technologie ligt rond de zes miljoen, gekeken naar de investeringen en omzet vanaf 2009.”
Over vijf jaar: “Is Medishield marktleider op het gebied van objectieve meetsystemen van de trainingen in de endoscopie. Surge-on-Medical en PediaPack hebben de eerste instrumenten op de markt.”

Tim Horeman heeft net een glas champagne in zijn handen als hij de telefoon opneemt. De biomedisch technoloog heeft 300 duizend euro subsidie binnengehaald met zijn nieuwste zaak: PediaPack. Samen met twee buitenlandse bedrijven gaat hij instrumenten ontwikkelen voor kinderlaparoscopie, zodat kinderen met minimale kans op weefselschade geopereerd kunnen worden. “Zo gaat het vaker de laatste maand, ik zou dronken kunnen worden van alle champagne. Op de een of andere manier lijken alle inspanningen zich nu uit te keren, na acht jaar bloed, zweet en tranen.”
Het is acht jaar geleden dat Horeman afstudeerde en met een patent op zak Medishield oprichtte. Daarin ontwikkelde hij met ir. Willem Nerkens medische sensoren, trainingssystemen en chirurgische instrumenten. In 2015 kwam daar zijn laatste bedrijf bij.

Surge-On Medical brengt endoscopische instrumenten op de markt die kniechirurgie vergemakkelijken. “Ik heb een idealistische drive om de problemen van clinici op te lossen. Met alleen papers of laboratoria concepten, help je de gezondheidszorg onvoldoende. Je wil dat chirurgen veilige en gecertificeerde instrumenten in handen krijgen. Dus commercialisatie hoort erbij.”
Horeman is een man van de praktijk. Hij begon op de mts en kwam op de hts bij toeval in aanraking met de medische wereld. Als werktuigbouwkundig ingenieur in spe bouwde hij een speciale container voor rubidium 131-capsules, waar radioactieve stoffen in zitten. “Ik vond het meteen interessant om dingen zo klein mogelijk te maken en zoveel mogelijk functionaliteit te geven. Ik wilde er meer mee doen en bij de TU Delft hoorde ik van een recent opgerichte biomedische technologie-opleiding.
Inmiddels is hij gepromoveerd bij de faculteit 3mE en werkt hij daar vier dagen per week als postdoc. Besteedt hij dan maar één dag per week aan zijn drie bedrijven? “Wat je soms ziet is dat ondernemers een pot geld binnenhalen en erop gaan zitten, waardoor ze in wezen hun bedrijf opeten. Ikzelf combineer de commerciële doelstelling van onze medtechstarters met onderzoeksactiviteiten, zoals bijvoorbeeld het aantonen van de efficiëntie van onze innovaties. Dan hoef ik mijn uren niet volledig op hetzelfde budget te schrijven. Het enige nadeel van die combinatie is dat mijn risico op een hartaanval toeneemt, want het is behoorlijk heftig om soms zeventig uur per week te werken.”

 

Blijf op de hoogte van het onderzoek

Ontvang de Delft Integraal nieuwsbrief 4 keer per jaar