De zaak

Bedrijf: Eternal Sun
Opgericht: 2011
Product: Zonnesimulatoren
Missie: Bijdragen aan duurzame energie en producten
Omzet: Ongeveer 1 miljoen euro in 2014
Over vijf jaar: “Is Eternal Sun minstens een factor tien groter dan nu.”

Voor zijn afstuderen ontwikkelde Stefan Roest een zonnepaneel. Toen hij wilde testen, was de zon echter nergens te bekennen. Een kunstzon was niet te koop, dus bouwde hij er zelf één. Een gat in de markt, bewijst het succes van Roests bedrijf Eternal Sun.

Roest ziet zichzelf nog lopen op de parkeerplaats achter de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica, in 2010. Zoekend naar zonlicht, met achter zich aan een karretje met zijn zelf ontworpen zonnepaneel en allerlei meetapparatuur.

De student weet zeker dat hij iets goeds in handen heeft: een zonnepaneel dat elektriciteit én warm water kan maken. Hij moet het alleen bewijzen. Maar ja, het is net herfst en bewolkt. “Er was één goede dag en toen stond er een bouwkraan voor de zon. Hoe kon ik ooit aan goede testresultaten komen?”
“Ik moest een kunstzon hebben”, beantwoordt Roest zijn eigen vraag. Nu, dik vier jaar later, vertelt hij erover staande naast zo’n simulator. Een gevaarte van drie bij twee meter dat het zonlicht 98 procent nauwkeurig nabootst. In 2014 had Eternal Sun een jaaromzet van ongeveer één miljoen euro en de ambities zijn groot. En waarom niet? De zonne-energiemarkt is booming en nieuwe producten moeten getest.

De kunstzon blijkt al tijdens Roests afstuderen een gat in de markt. Terwijl hij bouwt, klopt er iemand van TNO op zijn deur. Of hij zo’n simulator kan krijgen. Met een vriend van studentenvereniging Virgiel, student technische bestuurskunde Chokri Mousaoui, knutselt hij een offerte in elkaar en richt hij snel een bedrijfje op.

Met recht. “Binnen no time hadden we er twee klanten bij. We zijn bij YesDelft gegaan (de Delftse incubator voor startups, red.) en hebben twee mensen aangenomen.” Ook daarna ging het snel. “We kregen een bestelling uit Zuid-Korea voor drie apparaten. Met negen mensen hebben we ze in acht maanden gebouwd.”

Daarna werd het stil. “We hadden te weinig aandacht gegeven aan de verkoop. Het was even heel spannend. Gelukkig kwamen er snel nieuwe projecten bij in Turkije, India en Nederland.” Het afgelopen jaar had het bedrijf moeite de hoeveelheid aanvragen te behappen. Vandaar dat Roest en Mousaoui op zoek gingen naar een investeerder.
Met de twee miljoen euro die daaruit voortkwam, kan Eternal Sun personeel aannemen, verhuizen naar een grotere locatie en het product vernieuwen. “Ieder apparaat dat wij bouwen, is een slag beter. Dat raad ik iedereen aan: wacht niet tot je product is uitontwikkeld. Probeer altijd te leveren, al is het een prototype. Daarmee is een klant vaak al blij. En: praat steeds met klanten over wat zij nodig hebben. Zij zijn je bestaansrecht.”

Foto © Sam Rentmeester