De zaak

Stressvrij door het leven omdat slimme software je planning regelt. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch bouwde Calendar42, het bedrijf van TU-alumnus Michel Boerrigter, er een softwareplatform voor dat steeds meer bedrijven gebruiken.

Boerrigter_Calender42_9543_SITE

Een operatie-assistent moet naar huis vanwege een ziek kind, terwijl er over een paar uur een operatie staat ingepland. De bellijst met mogelijke vervangers telt driehonderd namen. Wie gekwalificeerd is voor deze specifieke ingreep, staat er niet bij. En ook niet wie tijd heeft. Stress in het ziekenhuis.

Ander voorbeeld: er is een storm over Nederland getrokken. Verzekeraars worden platgebeld door mensen die schade aan hun woning melden. Schade-experts rijden van hot naar her, terwijl de gedupeerden een middag thuis moeten zitten om hen op te vangen.

Kan dat anders? Bij bedrijven die met Calendar42 werken wel, vertelt oprichter en TU-alumnus Michel Boerrigter in zijn kantoor aan de Oude Delft. Zijn bedrijf bouwde een softwareplatform dat planners hun werk uit handen neemt, door real time data te koppelen aan slimme algoritmes. Via bestaande agenda-apps of nieuwe concepten, krijgen de gebruikers daar eenvoudig toegang toe.

Het ziekenhuis voert bijvoorbeeld in wanneer de operatie is en aan welke kwalificaties een vervanger moet voldoen. Vervolgens krijgen alle mogelijke kandidaten een melding op hun telefoon. Hun antwoord is een simpele druk op een knop.
De verzekeraar stuurt klanten met schade een e-mail of sms. De verzekerde kiest vervolgens zelf het moment dat de schade expert langs kan komen. De software plant alle afspraken daarna in. “De agenda van de schadeexpert is daardoor voller, én hij maakt minder kilometers”, vertelt Boerrigter.

Volgens hem is er voor iedere planningsvraag een antwoord. Niet voor niets werkt Calendar42 samen met bedrijven uit allerlei marktsegmenten: naast verzekeraars en zorginstellingen bijvoorbeeld overheden en bouwbedrijven. Het bedrijf met veertien mensen in dienst heeft ambities die reiken tot ver over de landsgrenzen. “We zien Nederland als pilot- en R&D-markt. Hier is een goede infrastructuur, mensen staan open voor nieuwe ideeën en zijn toch kritisch. Werkt een concept hier goed, dan kunnen we het internationaal uitrollen. We zijn al Europees bezig”, aldus Boerrigter.

Winst maken doet het bedrijf voorlopig niet. Net als het miljoen euro financiering die Calendar42 afgelopen zomer van investeerders kreeg, gaat alle omzet naar doorontwikkeling van het product. Volgens Boerrigter komt een ondernemer verder door voortdurend zijn aannames te valideren. “Succes heb je door structureel bezig te zijn en door te gaan. Dan maak je een hoop fouten, maar dat kan als je de impact ervan klein houdt. Ik geloof niet in geluk, maar in keihard werken en niet te veel pech hebben.”

Naam: Michel Boerrigter
Studie: Industrieel ontwerpen
Bedrijf: Calendar42
Opgericht in: 2011