De zaak

Ook al hadden ze natuurkunde gestudeerd, van ondernemen wisten ze niets. Dat beseffen de ondernemers van Magnet.me terdege nu ze uitbreiden naar Engeland.

Veel goede ideeën komen voort uit frustratie. Freek Schouten, Vincent Karremans (die economie en rechten studeerde in Rotterdam) en Laurens van Nues vonden het vier jaar geleden vervelend dat ze geen idee hadden van waar hun kansen lagen in de banenmarkt. Natuurlijk, je had bedrijvendagen waar multinationals en consultancybureaus zich presenteren. Maar coole start-ups zag je daar niet. Zo ontstond het idee voor Magnet.me, dat studenten en afstudeerders een beter inzicht wilde geven in hun  carrièremogelijkheden. De basis werd een soort matchmaking waarbij belangstellenden voor werk of stage een profiel aanmaken op de website  magnet.me. Bedrijven doen dat ook (die betalen per maand een vast bedrag dat afhangt van de dienstverlening) maar voor start-ups is het gratis. Zodra er een match is tussen bedrijf en student, ontvangt die laatste een netwerkverzoek. Het is dus altijd de werkzoekende die het initiatief houdt. In 2013 ging magnet.me van start en nu, twee jaar later, zijn er 780 organisaties en 32 duizend werkzoekenden ingeschreven. Per dag ontdekken hun computers 3500 matches en sturen ze evenzovele netwerkverzoeken uit. In totaal zijn er al 800 duizend matches gemaakt. En door de uitbreiding naar Engeland per 5 oktober kan dat nog wel eens hard stijgen.

Terugkijkend concluderen de nu succesvolle ondernemers dat ze in het begin van niks wisten. Laurens van Nues: “We hadden natuurkunde gedaan, maar wisten niets van sales of marketing. Productontwikkeling, design of programmeren – alles was nieuw en onbekend.” Gedeeltelijk hebben ze expertise gerekruteerd via IO-ers voor het design en computer scientists van de TU voor het programmeerwerk. Verder was het een kwestie van praten, googelen en boeken lezen om meer te weten te komen.
Ze volgden een salestraining en zagen hoe de verkoop toenam. Dat betekende voor hen meer dan een omzetstijging. Het maakte hen ervan bewust dat ze hun bedrijf konden verbeteren door aan zichzelf te werken. Zo verbeterden ze ook hun homepage stapsgewijs en zagen het aantal bezoekers dat een profiel aanmaakt gestaag stijgen. “Dat was een high-five momentje”, herinnert Freek Schouten zich.

De overstap naar Engeland biedt volgens hem veel kansen omdat studenten daar vaak al na hun bachelor gaan werken, en omdat de arbeidsmarkt bureaucratischer en conservatiever is. “Dat schreeuwt om innovatie”, vindt Schouten. Bovendien biedt de uitbreiding interessante kansen voor Nederlandse studenten. Wel heeft het bedrijf zich moeten aanpassen aan de minder directe Britse cultuur waar alles omgeven is door extreme politeness en duizenden thanks en sorry’s.

Foto © Sam Rentmeester . 20151124  . Magnet Me / Laurens, De Zaak
Naam: Laurens van Nues, Freek Schouten, Vincent Karremans
Studie: Resp. natuurkunde, natuurkunde, economie & rechten Erasmus Universiteit
Bedrijf: Magnet.me
Opgericht in: 2013
Product: Matchmaking tussen studenten en bedrijven
Missie: Studenten en afgestudeerden […] verbinden met toekomstige werk-gevers. Tegelijkertijd organisaties het talent laten aantrekken dat ze nodig hebben om hun doelen te bereiken.
Omzet: Tegen een miljoen euro
Over vijf jaar: ‘Verwachten we fors internationaal te zijn uitgebreid en onze gebruikers met een aantal innovaties met veel impact nog beter te hebben geholpen.’