De zaak

Kees Lau heeft al meer dan dertig jaar een architectenbureau in Leiden. Hij begon alleen, groeide naar zeven man personeel en is sinds de crisis weer alleen. “Alles in eigen hand hebben, is het leukste wat er is.”

Foto © Sam Rentmeester . 20160309 . Kees Lau, Architektenbureau Lau, Leiden, Delft Integraal DI // DeZaak

Foto © Sam Rentmeester . 20160309 .
Kees Lau, Architektenbureau Lau, Leiden,
Delft Integraal DI // DeZaak

Architectenbureau Lau is gevestigd in een eeuwenoud monumentaal pand aan het Pieterskerkhof in Leiden. Oprichter Kees Lau woonde er op kamers en begon er in 1984 als zelfstandig architect, nog tijdens zijn studententijd. Opdrachten kwamen via via binnen en de toevoer droogde nooit meer op.

De locatie tegenover de Pieterskerk bleek in de beginjaren bepalend voor de richting die Lau als architect op zou gaan. Hij zat mooi tegenover de huizen die tegen de Pieterskerk aan staan. Afgesproken werd dat de bewoners naar hem zouden komen als er iets gerepareerd of vervangen moest worden. “En dat met mijn koudwatervrees voor monumenten. Je hebt historische kennis en kennis van detaillering nodig. Hoe werkt bijvoorbeeld een schuifraam? Dat leer je niet in Delft. Ik moest flink bijspijkeren, door goed te kijken.”

Driekwart van Lau’s werk is ook nu restauratie, naast nieuwbouw. “Zo ontstaat er een goede wisselwerking. Je leert hoe een kozijn zich na honderd jaar houdt en je blijft op de hoogte van nieuwe bouwtechnieken.” Nieuwe technieken en materialen combineren wat Lau betreft mooi met de uitstraling van monumentale gebouwen. “Laat nieuw in een oud gebouw er nieuw uitzien.

Van dat contrast worden beide leuker. Je bedondert de boel door te tutten met een oude oplossing.”

Lau heeft na meer dan dertig jaar honderden projecten op zijn naam staan: van een gerestaureerde kegelbaan tot grote nieuwbouwhuizen. Toch bestaat er niet zoiets als een echte ‘Lau’. “Ik heb die ambitie niet. Ik zeg altijd: ik ben geen Hema, ik maak alleen maatpakken.” Ook heeft de architect niet de behoefte om voor het einde van zijn carrière een landmark achter te laten. “Ik heb vrienden overgehouden aan projecten. Dat is mijn landmark.”

Een architect zoals hij, die vooral werkt voor particulieren, moet sociaal ingesteld zijn, vindt Lau. Zijn opdrachten krijgt hij – net als de allereerste – geregeld in het café. Maar dat sociale houdt ook in: luisteren naar de wensen van opdrachtgevers. “Je moet van iedere opdrachtgever de gebruiksaanwijzing leren lezen.”

Een groot bureau heeft Lau nooit willen hebben. “Voor de crisis werkten er een man of zeven voor me. Ik had toen de keuze om door te groeien naar een groot bedrijf. Ik wilde dat niet, want dan zou ik alleen nog maar manager zijn. Toen de economie instortte heb ik iedereen moeten laten gaan. Ja, die flexibiliteit moet je in deze branche wel hebben. Het is eigenlijk het leukste wat er is dat ik alles weer zelf in handen heb.”

Naam: Kees Lau
Studie: Architectuur
Bedrijf: Architectenbureau Lau
Opgericht in: 1984
Product: Restauratie en nieuwbouw
Missie: “Zorgen dat een monument een volgend leven krijgt. Alleen als het gebruikt wordt, heeft het bestaansrecht.”
Omzet: Honderdduizend euro per medewerker
Over vijf jaar: “Doe ik wat ik nu doe.”

Blijf op de hoogte van het onderzoek

Ontvang de Delft Integraal nieuwsbrief 4 keer per jaar