Dutch engineers USA tour 2014 – Engineering new boundaries

De grootste concentratie technische alumni buiten Nederland bevindt zich in de Verenigde Staten:  bijna 3100 alumni van de TU Delft, Universiteit Twente of TU Eindhoven wonen en werken er. Een goede aanleiding voor de drie universiteiten om gezamenlijk deze alumni op te zoeken om banden aan te halen en Alumni Chapters op te starten.

De alumni relation managers bezochten in november de vijf plaatsen met de meeste alumni (Boston, New York, Seattle, San Francisco en Houston). Thema van de tour was ‘Engineering new boundaries’. Dit staat voor de enorme hoeveelheid werkvelden waar onze alumni in opgeleid en werkzaam in zijn. Maar ook voor het gerenommeerde innovatieve karakter van de drie technische universiteiten.
Alle bijeenkomsten bestonden uit lezingen en netwerken en bijpraten. Een van de hoogtepunten was het tekenen van de speciaal ontworpen banner om zo nog meer nadruk te leggen op het Dutch Engineerschap en daarmee de onderlinge band. Naast vijf events in de avond was er een lunchmeeting in het hoofdkantoor van Microsoft in Seattle en een ‘Hollands’ ontbijt op het Google complex in San Francisco. Bij beide bedrijven werken veel alumni.
De volgende stap is om vrijwilligers gezamenlijk Alumni Chapters te laten opstarten. Vanuit Delft, Twente en Eindhoven wordt dit volop ondersteund. “Er was echt een geweldige sfeer op alle events. We voelden ons meer dan welkom en hebben een goede start gemaakt om hier zelfstandige chapters op te starten”,vertelden Joe Laufer (Twente) en Anouk Dijkstal (TU Delft). “ Onze alumni in de USA werken op bij de meest interessante bedrijven en universiteiten, zoals Harvard, Stanford, Rice maar ook van United Nations tot aan Nasa. Echt iets op trots op te zijn!”

Voor alumni in de USA is een eigen LinkedIn group gestart.
Meer informatie: LinkedIn Dutch engineers alumni in USA

Boston
Ruim dertig alumni kwamen in Boston bijeen in het Cambridge Innovation Centre voor twee lezingen. Andries van der Meer, die werkt bij het Wyss Instituut (Harvard) vertelde over zijn onderzoek op het gebied van engineering het menselijk lichaam (body-on-a-chip). Daarna kwam Casper Harteveld aan het woord over serious gaming, oftewel Gamengineer. Met een aantal voorbeelden maakte hij al snel duidelijk dat dit onderwerp inmiddels een volwassen vakgebied is.

New York
Ook in New York waren meer dan dertig alumni aanwezig in de Netherlands Club. Spreker Wolfgang Pfaff (TU Delft alumnus en postdoc van Yale University) hield een lezing over quantumfysica.

Seattle
De bijeenkomst in Seattle had weer een heel ander karakter. Marieke Watson van Frog Design gaf een lezing over het designproces binnen Frog en daarna werden we door Guy de Lijster, Urban Planner Transit Architecture bij VIA architects (TU Delft alumnus) bijgepraat over een aantal projecten op het gebied van transit infrastructuur.

San Francisco
In San Francisco werd het Nederlandse karakter extra benadrukt doordat het event in het consulaat plaats vond. Ruim zestig alumni werden ruimhartig ontvangen door consul Ard van der Vorst. Daarna hield Dahlila Szostak, onderzoeker user experience bij Google een lezing.

Houston
De laatste stop was in Houston. In een prachtige ruimte op de 49ste verdieping van de Houston Club sprak Myrte van Ree van Subsea7 over offshore engineering. Daarna was het aan Mark Moll, assistant professor aan Rice University om de dertig aanwezige alumni bij te praten over de stand van zaken in de wereld van robotica.