‘Festival is groeibriljant’

Het International Festival of Technology wil laten zien wat de TU allemaal in huis heeft.

Tien jaar geleden vond het eerste zomerfestival in Delft plaats. Toen was het vooral een muziekfestival dat één dag duurde op het terrein van de universiteit. In de loop der jaren werd het evenement over meerdere dagen verspreid, vond het op meerdere locaties in Delft plaats en nam technologie een steeds prominentere rol in. Vorig jaar veranderde daarom ook de naam naar het International Festival of Technology (IFoT). “Het verschuift van een feestje voor Delft naar een showcase voor de hele wereld van wat we allemaal in huis hebben”, zegt Timo Kos, directeur onderwijs en studentenzaken, die namens de TU Delft in de stuurgroep van het festival zit. “Maar het is nog een groeibriljantje, elk jaar groeit het steeds meer. Zo richten we ons dit jaar meer op de regio, maar volgende jaar willen we de hele Zuid-Hollandse kennisas erbij betrekken, ook wel bekend als het InnovationQuarter.”

Foto © Sam Rentmeester . 20150605 festival A Day Of Wonder (Zomerfestival), Aula, TUDelft, (band: The Rolling Beat Machine) Delft Integraal DI // Alumnipage

Foto © Sam Rentmeester . 20150605
festival A Day Of Wonder (Zomerfestival), Aula, TUDelft,
(band: The Rolling Beat Machine)
Delft Integraal DI // Alumnipage

Het festival beoogt technologie toegankelijker te maken voor iedereen. Op locaties in Delft en op de campus zijn inspirerende colleges en optredens en worden onderzoeksprojecten en innovaties getoond. Ook stellen kennisinstellingen zich open voor een blik achter de schermen. Om een voorbeeld te noemen: op het festivalterrein rondom de Aula komt een tijdelijk huis te staan, gemaakt van tuinkassen. In de woonkamer, de slaapkamer en de keuken worden allerlei projecten gepresenteerd die invloed hebben op het wonen en leven in de toekomst. Zo kun je in de slaapkamer in bed gaan liggen met knuffelrobot Somnox, die de ademhaling van een mens simuleert. Het idee is dat je daardoor beter slaapt (zie ook pagina 11). “Je kunt alles zien, aanraken, soms ook aantrekken en beleven. We willen geen statische expo presenteren, maar we hopen dat mensen echt dingen gaan ervaren”, zegt Kos, die op zoveel mogelijk interactie met de bezoeker hoopt. “Ik wil mensen niet alleen in contact brengen met technologie, maar ook met elkaar: naast alumni, onderzoekers en studenten van de TU Delft en de Haagse Hogeschool, Inholland zullen ook ondernemers van bedrijven uit de regio aanwezig zijn. Of om er gewoon muziek mee te luisteren en een biertje mee te drinken.”

ifot-delft.com

Foto © Sam Rentmeester . 20150605 festival A Day Of Wonder (Zomerfestival), Aula, TUDelft, (gesprek op hoog niveau) Delft Integraal DI // Alumnipage

Foto © Sam Rentmeester . 20150605
festival A Day Of Wonder (Zomerfestival), Aula, TUDelft,
(gesprek op hoog niveau)
Delft Integraal DI // Alumnipage

Wat valt er allemaal te beleven op het International Festival of Technology (IFoT)? Een greep uit het programma.

Woensdag 1 juni
Op de eerste festivaldag draait het om sport-innovaties en worden sporten van de toekomst gedemonstreerd. Studievereniging Gezelschap Leeghwater organiseert de CampusRun waarbij verschillende aspecten van techniek aan bod komen. De vereniging daagt alumni uit om mee te rennen voor het goede doel ‘meedoen=groeien’. Dit project is een samenwerking tussen het Revalidatiefonds, Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie en de TU Delft.

Donderdag 2 juni
Dag 2 staat in het teken van samenwerken en innoveren. Co-creatie wordt tijdens het IFoT niet alleen gevierd en getoond, maar ook gestimuleerd door studenten, alumni, medewerkers en Delftse bedrijven bij elkaar te brengen. In de TU Library vindt de Research Exhibition plaats. Na het grote succes van de eerste editie in 2014 en in de opmaat naar de volgende grote Exhibition in 2017 is hier een wetenschappelijke update van nieuwe onderzoeksprojecten gecombineerd met diverse interessante speed lectures. Ook wordt op donderdag de Alumnus van het Jaar bekendgemaakt. Er komt een HackingLab waar doorgewinterde hackers het opnemen tegen een gerenommeerd software beveiligingsbedrijf. Ook is er een hacking workshop voor geïnteresseerden.

Vrijdag 3 juni
Op vrijdagmiddag sluit het festival spectaculair af met een line up van grote artiesten van het moment. Rondom de aula van de TU Delft komt alles bij elkaar en ervaar je hoe technologie een impact kan maken op de manier van leven en werken. Een inspirerende mix van technologie, muziek, kunst en een bijzondere food line-up.