I go to Rio

In augustus zijn de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Delftse topsporters staan in de startblokken om mee te doen.

Foto © Sam Rentmeester . 20160317 . Olympiers Rio 2016, Olivier Siegelaar

Foto © Sam Rentmeester
Olivier Siegelaar

Naam: Olivier Siegelaar (29).
Studie: Alumnus werktuigbouwkunde
Sport: Roeien (Laga)
Boot: Holland Acht

Situatie
“We hebben ons vorig jaar al gekwalificeerd voor de Spelen. Een hele prestatie, je moest bij de eerste vijf eindigen. De selectie staat vast, het blijft dezelfde groep jongens. Dat geeft rust, gewoon hard trainen. Tussen de trainingen door ben ik beurshandelaar bij Roca Markets.”

Positie
“Ik zit op 5, de krachtcentrale van de boot. In het midden van de boot heb je een goed overzicht, je kunt iedereen een beetje aansturen. Die rol neem je automatisch op je. Iedereen heeft trouwens evenveel invloed, technisch en fysiek.”

Kansen
“Ik denk dat er straks in de finale in Rio zes heel goede ploegen aan de start zullen liggen. Dat maakt het juist mooi. Hoe meer trainingsuren je erin stopt hoe groter de kansen.”

After Rio
“Ik ben toegelaten in Oxford en ga daar een MBA doen. Natuurlijk wil ik daar graag meedoen aan de beroemde Boat Race. Wat daarna gebeurt weet ik nog niet.”

Foto © Sam Rentmeester . 20160321 . Olympiers Rio 2016, Annette Duetz, zeilen

Foto © Sam Rentmeester
Annette Duetz

Wie: Annette Duetz (23)
Studie: Technische natuurkunde, bachelor
Sport: Zeilen
Boot: 49erFX, met Annemiek Bekkering

Situatie
“In 2015 hebben we de nationale selectie verloren van een ander team. Toen we na dat verlies uit Team Delta Lloyd werden gezet, moesten we alles zelf regelen, de watersportbond heeft een beperkt budget. Nu zitten we in de Talentploeg, waar we ons eigen plan mogen trekken. Afgelopen mei bleek het andere team zich niet te kunnen plaatsen, dus nu gaan wij toch.”

Drijfveren
“Toen we onze selectieplek verloren, wilde ik eerst mijn studie afmaken. Maar na twee maanden bedachten we dat we nog niet klaar waren en besloten we de beste FX-zeilers te worden en even niet aan de Spelen te denken.”

Ambities
“Na Rio wil ik mijn bachelor afronden en een begin maken aan mijn master; daarna ga ik waarschijnlijk door met zeilen.”

Foto © Sam Rentmeester . 20160315 . Olympiers Rio 2016, Ellen Hogerwerf - roeien

Foto © Sam Rentmeester 
Ellen Hogerwerf

Wie: Ellen Hogerwerf (27)
Studie: Werktuigbouwkunde, master
Sport: Roeien (Proteus-Eretes)
Boot: Acht

Situatie
“Tijdens het WK vorig jaar hebben we ons net niet gekwalificeerd voor de Spelen. We werden zesde, één plaats te laag. Eind mei is dit wel gelukt tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi in Luzern.”

Olympische ervaring
“In Londen in 2012 zat ik in de dubbeltwee, we werden achtste. Het was een verrassing dat we ons plaatsten, we hadden toen een nieuwe, jonge ploeg.”

Drijfveren
“Het maximale uit mezelf halen. Iedere keer weer beter worden motiveert erg en daarnaast is het heel leuk.”

Studie
“Die staat even on hold, ik ben nu fulltime met roeien bezig.”

Foto © Sam Rentmeester . 20160315 . Olympiers Rio 2016, Bart Lukkes - roeien

Foto © Sam Rentmeester
Bart Lukkes

Wie: Bart Lukkes (24)
Studie: Industrieel ontwerpen, master strategic product design
Sport: Roeien (Proteus-Eretes)
Boot: Lichte mannen vier-zonder

Situatie
“Ik ben reserve voor de vier. Door een tekort aan accreditaties wordt de reserve voor de lichte ploeg alleen als nodig naar Rio overgevlogen. Voor mij als het goed is dus geen Rio. Voor het WK voor niet-olympische disciplines in Rotterdam krijg ik echter een plek in de lichte skiff, de eenmansboot.”

Drijfveren
“Ik heb talent, het is gaaf om te kijken waar dat toe kan leiden. Ik ben enkele jaren geleden van een burgervereniging overgestapt naar Proteus, omdat die professionele coaching en materiaal heeft, en ook vanwege de steun vanuit de TU.”

Studie
“Ik richt me nu op een jaar hard studeren waarna ik ga bedenken of ik Tokyo 2020 zie zitten. Als alles zo goed gaat als nu is die kans erg groot dat ik dat probeer.”

Foto © Sam Rentmeester . 20160315 . Olympiers Rio 2016, Chantal Achterberg - roeien

Foto © Sam Rentmeester
Chantal Achterberg

Wie: Chantal Achterberg (31)
Studie: Alumnus life science & technology (TU) bewegings-
wetenschappen (VU)
Sport: Roeien (Proteus-Eretes)
Boot: Dubbelvier

Situatie
“In 2012 zat ik in de Olympische acht. Onze nieuwe coach wilde voor de cyclus naar Rio twee goede vrouwenboten samenstellen, de acht en de dubbelvier. Vorig jaar al hebben ons gekwalificeerd voor Rio, in deze samenstelling. Zo ben je dus één team, in plaats van elkaars concurrenten. Je kunt honderd procent met het ploeggevoel bezig zijn.”

Drijfveer
“Londen was fantastisch om mee te maken. Daarna was ik het roeien nog niet zat. Zes dagen per week, twee keer per dag trainen is niet altijd even leuk, maar je weet waarvoor je het doet.”

Studie
“De studies zijn afgerond, ik ben nu fulltime roeier. Het is heel fijn om je op één ding te kunnen focussen. Ik heb een A-status, daar kan ik van rondkomen. Na Rio wil ik ermee stoppen.”

Foto © Sam Rentmeester . 20160317 . Olympiers Rio 2016, Pieter Wiersum

Foto © Sam Rentmeester
Peter Wiersum

Wie: Peter Wiersum (31)
Studie: Luchtvaart- en ruimtevaarttechniek
Sport: Roeien (Proteus-Eretes)
Boot: Holland Acht

Olympische ervaring
“Met Olivier Siegelaar kwam ik kort voor Beijing in de acht. We hadden een jonge ploeg, die vierde plaats was keurig. Voor Londen was de situatie anders, met de beste roeiers in de boot. We hebben nu weer een ervaren ploeg.”

Situatie
“Als betaalde job coach ik een aantal ploegen in Amsterdam.”

Drijfveren
“Ik geniet nog ontzettend veel van de sport en vind het heerlijk om met zo’n team ergens voor te gaan. De Spelen zijn bijzonder. Op de eerste dag na de Spelen voelt alles een beetje futloos.”

Na Rio
“Lastig te zeggen. Ik weet niet wat er gebeurt als we Rio met tevredenheid afsluiten.”

Foto © Sam Rentmeester . 20160315 . Olympiers Rio 2016, Sjoerd de Groot - roeien

Foto © Sam Rentmeester
Sjoerd de Groot

Wie: Sjoerd de Groot (28)
Studie: Civiele techniek
Sport: Roeien (Proteus-Eretes)
Positie: Reserve zware mannenploeg

Situatie
“Mijn precieze rol was tot voor kort onduidelijk. Inmiddels weet ik dat ik naar Rio ga als stuurboordreserve voor het zware mannenteam: de acht, de vierzonder, en de tweezonder.”

Voorbereiding
“Met Rogier Blink en twee anderen hebben we eind juni in een vier-zonder aan de Henley Royal Regatta meegedaan, een prestigieuze wedstrijd in Engeland.”

Drijfveren
“Ik wil wedstrijden roeien en wedstrijden winnen. Presteren op niveau vind ik leuk. Dat komt met pieken en soms met dalen.”

Na Rio
“Na Rio wil ik in de eerste plaats mijn studie afmaken.”

Dit is een samenvatting van de rubriek ‘I go to Rio’ die de afgelopen weken in Delta verscheen. Lees de langere versies op delta.tudelft.nl

Blijf op de hoogte van het onderzoek

Ontvang de Delft Integraal nieuwsbrief 4 keer per jaar