Het lab van… Materialen en Milieu

Foto © Sam Rentmeester . 20140519 Lab Of... CiTG, Nathalie Carr

Foto © Sam Rentmeester . 20140519
Lab Of… CiTG, Nathalie Carr

Dit laboratorium bij de faculteit Civiele Techniek en Geoweten schappen is wereldwijd koploper op het gebied van betontechnologie. Onderzoekers bestuderen herstel, veroudering en duurzaamheid van bouwmaterialen. Het wordt ook wel het Microlab genoemd, omdat er vooral micro-mechanische eigenschappen van bouwmaterialen worden onderzocht. “De studenten hier hebben een zeer diverse opleidingsachtergrond. Die diversiteit is ook nodig, omdat we met een breed scala van materialen werken”, licht de Amerikaanse promovenda Natalie Carr toe. Zij werkt aan de ontwikkeling van CO2-neutrale bindmiddelen als vervanging van het traditionele cement. In hetzelfde laboratorium ontwikkelt promovendus Damian Palin uit Ierland zelfherstellend beton op basis van bacteriën voor toepassing in mariene omgevingen. “De natuur is in staat zichzelf te herstellen. Dat is onze inspiratiebron”, aldus Palin.