Hora est

02-stelling-fc

Om als technische universiteit relevant te blijven, moeten ingenieursopleidingen meer aandacht besteden aan de fundamentele principes van ontwerpen.
Ties van Bruinessen, scheepsbouwkundig ingenieur

“Ingenieurs spelen een belangrijke rol bij innovatie. Om nieuwe oplossingen te ontwikkelen moeten zij ook kunnen werken met creativiteit, nieuwe technieken kunnen toepassen en omgaan met verschillende partijen. In veel opleidingen aan de TU ligt de focus op de fundamentelere technische kennis zoals mechanica en wiskunde, hydromechanica en constructieleer. Vaak wordt verwacht dat scheepsontwerpers, civiele ingenieurs en bijvoorbeeld vliegtuigontwerpers het ontwikkelen van innovatieve producten in de praktijk leren. Door de fundamentele basisprincipes van het ontwerpproces onderdeel te maken van elke ingenieursopleiding wordt ervoor gezorgd dat ingenieurs een beter begrip krijgen van ontwikkeltrajecten waar nieuwe kennis voor nodig is. Hierdoor blijven ingenieurs, en daarmee de TU, relevant voor onze maatschappij en arbeidsmarkt.”

Hoog staan is geen zekerheid voor ver zien.
Yong Guo, informatica ingenieur

Het is niet verstandig meer fondsen en energie te steken in hoger onderwijs, als tegelijkertijd het onderwijs op basisniveau wordt verwaarloosd.
Fahim Raees, wiskundig ingenieur

Het vermeende tekort aan ingenieurs in de Nederlandse samenleving wordt niet gekenmerkt door een tekort aan hoogopgeleid talent, maar door een gebrek aan hooggewaardeerde technische banen.
Maarten Vincent van der Seijs, transport ingenieur

De grootste vijand van begrip is de illusie van begrip.
Esmaeil Najafi, informatica ingenieur

Programmeren zou onderwezen moeten worden vanaf de kleuterschool.
Harmen van Rossum, microbioloog

Bacteriën zijn superieur aan mensen.
Michela De Martino, bionanoscience
Geloof is het hebben van vertrouwen in en zekerheid over dat wat onzichtbaar is en is daarom eerder complementair aan de wetenschap dan tegenstrijdig.
Simeon Calvert, verkeerskundige

Auto’s gebruiken een alarmerend groot deel van de stedelijke openbare ruimte – alsmede financiering van onderzoek.
Daniel Sparing, transport ingenieur