Klimaatstarters

Een rondje langs start-upbolwerk YesDelft bewijst dat ook jonge ondernemers oplossingen zoeken voor de klimaatproblematiek.

Als het aan de oprichters van Nerdalize ligt, zitten niet alleen zij, maar de hele wereld er straks warmpjes bij. En niet omdat de temperatuur van de aarde stijgt, maar juist doordat zij dat duurzaam tegengaan. Dat alles door dezelfde energie twee keer te gebruiken. Hoe? Door gebouwen te verwarmen met computers van reken- en datacentra. Zo hoeven die niet gekoeld te worden, en de bewoners die ze plaatsen niet te stoken. Energieleverancier Eneco ziet er wel brood in, en heeft nu computers in de vorm van een radiator geplaatst bij een testgroep.

Aqysta gooit het over een heel andere, bijna middeleeuwse boeg. Eén van de oprichters, Fred Henny – industrieel ontwerper nota bene – vond met zijn vier compagnons het wiel letterlijk nog een keer uit. Hun goedkope Barsha Pump is feitelijk niets meer dan een waterrad voor rivieren, dat water oppompt om naastgelegen boerenland te bewateren. Geen stroom nodig. Ideaal voor arme gebieden zoals Nepal en Indonesië, waar nu tien prototypes in gebruik zijn. Voor henzelf geen lucratieve business; momenteel opereren de ingenieurs nog onder een subsidie van de Nederlandse overheid. “Daardoor kunnen we onze spiraalpomp, waarop we patent hebben aangevraagd, technologisch helemaal uitontwikkelen tot een commerciële versie”, aldus Henny, “met eigen handen, overigens.”

Zijn YesDelft-collega’s van Giaura (letterlijk: de lucht van de aarde) richtten hún start-up ongeveer tegelijkertijd op, maar zijn al een tikkeltje verder in het proces: de drie – overigens geen Delftse – ingenieurs gebruiken een vijftien jaar lang ontwikkelde techniek van ESA om vervuilende CO2 te onttrekken aan de lucht, en als energie te leveren aan bedrijven. Kassen bijvoorbeeld, of aquaria en duikcentra. Hun filosofie: we hebben CO2 nodig, onder andere om bier, cola en medicijnen te maken. Het bevindt zich nu alleen op de verkeerde plekken. “Door CO2 af te vangen en op de juiste plek weer vrij te geven, maak je ‘s werelds grootste afvalstroom opeens duurzaam.”Tel daar drinkbaar zeewater bij op en de Delftse klimaatstart-ups helpen ons dankzij duurzame technologische hoogstandjes straks aan een paradijs dat schoner is dan we ooit hadden kunnen dromen.

Elemental Watermakers namelijk, een initiatief van Delftse ingenieurs Sid Vollebregt en Reinoud Feenstra,  gebruikt louter zon, wind en waterkracht om zeewater en brak grondwater drinkbaar te maken. “Ideaal voor afgelegen gebieden die kampen met waterschaarste en nauwelijks toegang tot elektriciteit”, denken de oprichters. Daar kan de Klimaattop nog een puntje aan zuigen. Onder het genot van een duurzaam geproduceerd glaasje bubbelwater.

th_YesDelftAquista_9681_SITE

nerdalize.com
aqysta.com
giaura.com
elementalwatermakers.nl

Blijf op de hoogte van het onderzoek

Ontvang de Delft Integraal nieuwsbrief 4 keer per jaar