Kunstgas

Duurzaam energie opwekken is niet zo moeilijk. Maar je moet het kunnen opslaan voor de donkere dagen.

Opslag van elektriciteit is er in soorten en maten. Condensatoren zijn handig voor piekopslag, maar na een paar seconden uitgeput en dat geldt ook voor vliegwielen. Opslag van water in stuwmeren of van gas onder druk in ondergrondse reservoirs kan uren aan energiegebruik bufferen. Batterijen en accu’s kunnen zelfs wekenlang energie opslaan. Maar voor opslag van grotere hoeveelheden energie over een langere termijn kom je toch bij de chemie uit, zegt hoogleraar energietechnologie Bendiks Jan Boersma (faculteit 3mE). “Je zult in de toekomst veel goedkope elektriciteit krijgen uit wind en zon, maar doordat de productie fluctueert zul je energie moeten opslaan. We moeten onze eigen brandstof maken en gezien de bestaande infrastructuur denk ik dat methaan daarvoor de beste keuze is.”
Met elektriciteit is waterstof op te wekken dat in combinatie met CO2 omgevormd kan worden tot methaan dat dan een beetje verdund moet worden met stikstof om het compatibel te maken met het Nederlandse aardgas. “De processen zijn bekend, nu gaat het erom dat efficiënt en met grote hoeveelheden te doen”, aldus Boersma. Het maken van synthetisch gas is een goede oplossing zolang er ook fossiele brandstof gebruikt wordt met CO2-uitstoot. “Want hoewel kooldioxide nu een maatschappelijke probleem is, is de concentratie zo laag dat we het niet uit de atmosfeer kunnen winnen.” Daarna kunnen we dus een schaarste krijgen aan CO2. Wie had dat kunnen denken.

Foto (c) Sam Rentmeester