Mineralogisch-Geologisch Museum weer open

Het Mineralogisch-Geologisch Museum in het Science Centre aan de Mijnbouwstraat is op 23 april feestelijk heropend. Sponsoren, oud-hoogleraren, medewerkers en oud-studenten kwamen in de schitterend verbouwde ontvangstzaal bijeen.

De basis voor de verzameling legde hoogleraar mijnbouwkunde, professor Vogelsang, in 1864. Een opleiding mijnbouwkunde zonder collectie was ondenkbaar. In de glorietijd van het museum verzamelden studenten, medewerkers en alumni mineralen, ertsen en gesteenten van over de hele wereld. De mineralogische collectie is uniek en een van de weinig nog intact zijnde universiteitscollecties. Veel mineralen komen uit mijnbouwgebieden die al tientallen jaren gesloten zijn.

Toen een aantal jaren geleden ontmanteling van de inmiddels verstofte collectie dreigde, kwam TU-alumnus Duco Drenth in actie. “Geld mag geen probleem zijn”, aldus Drenth die zijn plannen ontvouwde aan het college van bestuur en sponsoren benaderde. Met bijna een miljoen euro aan sponsorgelden is een deel van de collectie nu op de tweede verdieping van het gebouw aan de Mijnbouwstraat geherhuisvest. De zaal is omgedoopt tot de Dietsmann-zaal, genoemd naar de hoofdsponsor.

“Dankzij de hoofdsponsors Dietsmann, Shell, Fugro en Dyas krijgt het museum tien jaar de tijd om haar bestaansrecht te bewijzen, ook ter meerdere glorie van de TU Delft en de verspreiding van de kennis van onze ondergrond”, aldus Drenth.