Na Delft

Kansen zien én pakken. En daarbij het verschil maken voor mens en planeet. Dat typeert de carrière van Laetitia Smits van Oyen (54). Dertig jaar na haar studie bouwkunde is ze terug bij de TU als lid van de raad van toezicht.

Al bij haar afstuderen maakt Laetitia Smits van Oyen een ommezwaai. Hoewel ze bouwkunde geweldig vindt, heeft ze het idee dat de wereld niet op haar ontwerpen zit te wachten. Het is begin jaren tachtig en er komt een nieuw fenomeen opzetten: de computer. “Ik wist daar niets van, maar zag wel kansen en studeerde af op een computerprogramma waarmee je woningwetwoningen kunt ontwerpen. Hartstikke nieuw in die tijd.”
De Telegraaf schrijft er een artikel over waarna Kraan Bouwcomputing haar vraagt te komen werken aan software voor de bouw. Na een jaar gaat ze verder bij een dochterbedrijf van Volmac. “Met bedrijven praten over hoe zij automatisering toepassen en tegen welke problemen zij aanlopen. Iedereen kocht in die tijd computers en niemand wist waarvoor.”
Smits van Oyen beseft dat de link tussen hardwareleveranciers en accountants ontbreekt en start met een opdrachtgever een detacheringsbedrijf. Synergie Consultants groeit na een fusie met de concurrent uit tot honderdvijftig man, waarna ze het bedrijf verkopen aan Getronics.
Ze verhuist naar Curaçao. Met de eigenaar van het Sea Aquarium zet ze de Curaçao Dolphin Academy op waar bezoekers kunnen zwemmen met dolfijnen en leren over bescherming van deze diersoort. Het Smithsonian Institute onderzoekt er de zeebodem. Eenmaal terug in Nederland doet Smits van Oyen een global executive MBA die Rotterdam biedt met universiteiten in Mexico, Brazilië, de Verenigde Staten en Hongkong. “Dan krijg je een beeld van hoe de wereld in elkaar zit. Ik leerde hoe belangrijk de driehoek people, planet, profit is. Zonder profit kun je niet iets doen voor de planet en de people. Met zonnepanelen bijvoorbeeld kun je geld verdienen, daarom is er duurzame energie.”
Het brengt haar in het bestuur van de African Parks Foundation en bij de Stichting Urgenda die duurzaam ondernemen nastreeft. Bij die laatste merkt ze dat de positionering van
Nederland als watermanagementland stukloopt op gemis aan kennis bij bestuurders. Ze wordt kandidaat-gemeenteraadslid, maar merkt dat het ‘in de politiek meer gaat om dienstbaarheid aan de partij en om scoren op korte termijn dan om competenties’.
Ze stopt haar energie en geld nu liever in onder meer het Alexander Monro borstkankerziekenhuis in Bilthoven. Met haar rol in de raad van toezicht van de TU kan ze haar ondernemerskwaliteiten volop inzetten. “Kijken naar kansen, meedenken en risico’s inschatten, bijvoorbeeld voor de protonenkliniek in Delft. De cirkel is rond.”

Naam: Laetitia Smits van Oyen
Woonplaats: Den Haag en Curacao