Na Delft

Het is dertien jaar geleden dat hij op de faculteit is geweest. Het pand is afgebrand, een nieuw gebouw is ingericht en de professor is geschorst. Een nieuwe start.

Detective, wilde Marian Rijk als klein meisje worden. Ze verslond Agatha Christies want puzzels oplossen vond ze heerlijk. Nu zet ze die zelf uit in haar eigen thrillers. Vorig jaar kwam haar tweede uit: ‘Blauwdruk’, met Delft en de faculteit Bouwkunde als decor.

Tijdens haar studie industrieel ontwerpen hield Rijk zich nooit bezig met schrijven. Dat doet ze pas sinds een jaar of zes. Als hobby. “Op terrasjes had ik de neiging om mensen verhalen toe te dichten, intriges te verzinnen. Iemand zei: wat heb je toch een rijke fantasie, schrijf dat eens op!” Ze volgde een schrijfcursus bij Scriptplus in Amsterdam en vond een uitgever voor haar eerste boek ‘Dieptepunt’ onder haar schrijversnaam Marian Rijk.

Ze kreeg het label ‘literaire thriller- schrijver’ opgeplakt, maar moest van haar uitgever elk jaar een boek schrijven. Dat viel niet mee. Daarom besloot ze haar tweede thriller, over een meisje dat op zoek naar haar biologische vader groot gevaar loopt, zelf uit te geven. ‘Blauwdruk’ verscheen in oktober na ‘flink wat weeën en paniekaanvallen’, zoals ze op haar blog schrijft.

In het dagelijks leven ontwikkelt Rijk al zo’n tien jaar producten voor online leren, bij achtereenvolgens ThiemeMeulenhoff, Bright Alley, Noordhoff en Vilans. Gebruiksvriendelijkheid staat bij haar voorop. “Ik ben altijd al bezig geweest met knopjes en schermen. Begrijpen mensen wat ze moeten doen? Dat was de rode draad in mijn studie.”

Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze in 1998 bij Philips afstudeerde op een systeem waarbij ouders hun tv zo kunnen instellen dat hun kinderen alleen programma’s zonder geweld kunnen kiezen. Daarna ontwikkelde Rijk bij Centric websites, onder andere voor Neckermann. Die wilde mensen op een gebruiksvriendelijke manier met duidelijke knoppen reizen laten boeken op zijn website. Helemaal op het lijf geschreven voor Rijk.
Bij Bright Alley werd ze projectmanager en maakte ze digitale opleidingen. Zo leerde ze stewardessen in een simulatie hoe ze een nieuw oventje moeten gebruiken en Hema-medewerkers hoe ze hun kassa moeten bedienen. In haar huidige baan bij Vilans, een kenniscentrum voor langdurige zorg, werkt ze aan e-learningoplossingen voor zorgprofessionals.

Haar vrije uurtjes vult ze nog steeds met schrijven. Ze is bezig aan haar derde boek, een historische roman die in maart af moet zijn. En samen met een ander schrijft ze aan een script voor een moorddiner. Toch weer die puzzels.

Naam: Marian Rijk
Woonplaats: Leersum