Na Delft

Een huis zonder snoeren? Nee, dat heeft Bluetooth-uitvinder Jaap Haartsen niet.
“Ik hou werk en privé graag gescheiden.”

In Jelling, een klein plaatsje vlakbij Legoland in Denemarken, staat een steen met runentekens van Viking-koning Harald Blåtand. Toen Jaap Haartsen het bijbehorende museumpje bezocht, las hij op een wand: ‘Trouwens, Bluetooth is ook de naam van een draadloos systeem dat wereldwijd gebruikt wordt.’ Hij kan er nóg hartelijk om lachen, want Bluetooth is bekender.

Sinds vorig jaar mei hangt zijn naam in de Amerikaanse National Inventors Hall of Fame, tussen die van Thomas Edison, Henry Ford en de gebroeders Wright. “Dat voelt wel raar”, zegt Haartsen, bescheiden als hij is. “Ik ben er nooit mee bezig geweest beroemd te worden. Ik ben geen zanger of acteur. Mijn interesses liggen ergens anders.”

‘Het is niet alleen aan mij te danken dat Bluetooth zo wereldberoemd is geworden’

Bij elektrotechniek welteverstaan, want als kind al vond hij elektro-motoren op het werk van zijn vader zeer interessant. Samen met hem volgde hij rond zijn twaalfde een Teleac-cursus over de opkomende microprocessor. Hij studeerde af op akoestische oppervlaktegolven met toepassingen voor sensoren en wilde na zijn promotie bij een multinational aan de slag.

 

Het werd Ericsson. De eerste twee jaar werkte hij in de Verenigde Staten aan mobiele telefonie en later aan indoor technologie. In 1994 begon hij in Zweden aan de ontwikkeling van Bluetooth. Of die draadloze communicatie zijn leven heeft veranderd? “Mijn vrouw zegt: het is mijn vierde kindje. Ik ben er natuurlijk veel tijd mee bezig geweest en zijdelings nog steeds, maar het is niet alleen aan mij te danken dat het zo wereldberoemd is geworden.”

 

Er gaan vele deuren voor hem open, als hij wil. “Maar ik probeer mijn leven zo in te richten dat ik een goede balans vind tussen privé en werk.” Stijgen op de carrièreladder hoeft van hem niet zo. “Dat managen probeer ik zo lang mogelijk af te houden. Tot nu toe is me dat gelukt.”

 

Wel vindt hij lesgeven erg leuk. Van 2000 tot 2008 was hij deeltijd-hoogleraar in Twente, waar hij het vak mobiele radiocommunicatie gaf totdat hij zijn eigen bedrijfje Tonalite opzette. Daarmee maakte hij draadloze hoofdtelefoons. Midden 2012 werd  het overgenomen door Plantronics waar hij nu nog steeds bezig is met draadloze communicatie. “Het leuke is dat ik nog veel kan leren. Je moet bijblijven, want het verandert allemaal zo snel.”

 

Sinds zijn keus voor elektrotechniek heeft hij geen dag meer gekend zonder leren. In Delft leerde hij verbanden zien en dingen aanpakken. “Ik heb er veel aan gehad voor mijn vorming en zit nog vaak met mijn neus in de  boeken om iets te kunnen verklaren.” Behalve op vakantie. Dan kampeert hij het liefst. “Geen elektriciteit,  geen schermpjes. Misschien als tegenwicht.”

Foto © Sam Rentmeester . 20160304 . Jaap Haarstsen, uitvinder Bluetooth, Plantronics Emmen, Delft Integraal DI // NaDelft

Foto © Sam Rentmeester . 20160304 .
Jaap Haarstsen, uitvinder Bluetooth, Plantronics Emmen, Delft Integraal DI // NaDelft

Blijf op de hoogte van het onderzoek

Ontvang de Delft Integraal nieuwsbrief 4 keer per jaar