Na Delft

Burgerlijke Staat: Married, three children
Studie: Geodesy
Vereniging: Snellius

Alumnus Frits Brouwer was tien jaar hoofddirecteur van het KNMI. Op 1 februari maakte hij een overstap naar NDW, de Nationale Databank Wegverkeersgegevens. Als geodesie een rol speelt, voelt Brouwer zich op zijn plek.

“Op verjaardagen spreken mensen het meest over het weer, files en belastingen. Mijn vader was ­belastingambtenaar, ik bemoeide me tot voor kort met het weer en nu met de file-­informatie. Het draait daarbij voor een deel om dezelfde vraagstukken, bijvoorbeeld over de rol van open data. Of: wat doet de overheid en wat doen marktpartijen? Het KNMI geeft bijvoorbeeld een weeralarm af, maar Buienradar maakt plaatjes voor op je mobiel. Hetzelfde geldt bij NDW: bij verstoringen door botsingen en sneeuwval zorgt de overheid voor het totale wegverkeer, terwijl bedrijven als TomTom individuele adviezen geven aan automobilisten. Werken bij NDW is aantrekkelijk voor een geodeet. Ik koos in 1972 voor geodesie omdat ik een studie zocht met veel toegepaste wis- en natuurkunde. Ik ben één jaar voorzitter geweest van studievereniging Snellius, waardoor ik het Nederlandse geodetische werkveld goed leerde kennen. Daar leerde ik een hoop van, ook in bestuurlijke zin: vergaderen, onderhandelen en dealtjes sluiten.
Na mijn promotie combineerde ik een deeltijdbaan als universitair docent bij de TU met twee dagen gps-­onderzoek bij het Kadaster. ­Gps kwam toen net opzetten. Vier jaar later koos ik helemaal voor de praktijk: de lol van managen uit mijn tijd bij Snellius bleef toch kriebelen. Ik stapte over naar de Meetkundige Dienst van Rijkswaterstaat en werd hoofd van een afdeling die onderzoek deed naar bodembeweging. Later werd ik adjunct-directeur voor alle geodetisch onderzoek. Hoewel ik de universiteit als werkgever daarbij losliet, zie je in al mijn banen dat ik contact heb gehouden met de TU. Bij het Kadaster ging het over gps, bij Rijkswaterstaat over bodembeweging en remote sensing. Als directeur Water bij Rijkswaterstaat Noord-Holland was dat contact er wat minder, maar bij het KNMI werd de band weer intensiever. Zo is er een klimaatcentrum bij de TU opgezet, waar KNMI-medewerkers in deeltijd werkzaam zijn. En als directeur van het KNMI ben ik recent betrokken geweest bij de start van een kenniscentrum Open Data bij OTB. Dit kenniscentrum is nu ook voor NDW relevant. Zo zie je maar, linksom of rechtsom heeft mijn opleiding geodesie altijd een rol gespeeld in mijn carrière.”