Onnatuurlijke selectie

Minister van Infrastructuur Schultz van Haegen gaat volgend jaar met de belangrijkste autofabrikanten in conclaaf over standaardisering van de zelfrijdende auto. Ze wil dat Nederland koploper wordt in de technologie die ervoor zorgt dat de autonome heilige koe zonder brokken z’n weg weet te vinden. Haar missie is lovenswaardig, maar er zit ook een even aandoenlijke als hopeloze donquichotkant aan. “Het zou zonde zijn als we voor de zelfsturende auto diverse technologieën ontwikkelen en aan het einde van de rit ontdekken dat die niet compatibel zijn”, zei ze onlangs in Het Financieele Dagblad. De minister wil voorkomen dat er in verschillende landen verschillende merken en systemen komen. Daarin staat ze niet alleen. Zo is het Rathenau Instituut het hélemaal met haar eens. De onderzoekers onderscheiden in de zelfrijderij twee stromingen: auto’s die met elkaar samenwerken en de solistische robotauto ontwikkeld door Google. Rathenau heeft een duidelijke voorkeur voor de samenwerkenden. Dáár moet de overheid op inzetten. Dat is de strekking van hun recente rapport ‘Tem de robotauto’. De vertaling: ‘Tem Google’. De gedachte dat overheden daartoe in staat zijn, is op z’n zachtst gezegd naïef. Technologieën trekken zich fuck all van vergadertafels aan. Sommige sterven snel een stille dood, andere komen pas na een lange, luidruchtige lijdensweg aan hun einde. Uitsterven doen ze uiteindelijk altijd. Met dat darwinistische trekje van innovatie heeft Nederland het moeilijk. We zijn een land van polderen, letterlijk en figuurlijk. Een land van handelaars, van regelaars, van samen-komen-we-er-wel-uit, en dús niet van tech-entrepreneurs die stronteigenwijs voorgaan in de bittere strijd. ‘Invention is messy and unpredictable’, zei Google-baas Eric Schmidt twee weken voordat Schultz van Haegen haar missie ontvouwde. In een speech in Berlijn schetste hij haarscherp hoe zijn bedrijf tegen innovatie, technologie en de breekbaarheid van het eigen bestaan aankijkt. “History has proven that size and past success are no guarantee for the future. Great companies can be surpassed swiftly. Many of you are skeptical. I get that. You look at Google, Apple, Facebook, and Amazon and say there’s no way competitors can beat them. I’m less certain.”
Die permanente twijfel is les één in overleven in de hedendaagse tech-jungle. Niet vergaderen over wat de standaard moet worden, maar kickass stuff maken die de standaard wordt omdat het simpelweg het beste is. “Great inventors (…) keep working furiously to create something even better. It’s part love, part necessity. Because if they don’t reinvent their ideas time and again, someone else will – rendering their life’s work irrelevant, or worse still, extinct.”
Schmidts speech heet The New Gründergeist. Kan iemand misschien even een linkje aan het Rathenau Instituut en het ministerie sturen?

Remco de Boer

Foto © Sam Rentmeeste

Ir. Remco de Boer is communicatiespecialist techniek & wetenschap (Foto © Sam Rentmeester)

 

Blijf op de hoogte van het onderzoek

Ontvang de Delft Integraal nieuwsbrief 4 keer per jaar