Oud en nieuw in Hanoi

Huizenbouwers in Vietnam proberen vooral de warmte buiten te houden. Traditioneel gebeurde dat met slim overstekende daken, massa om koelte vast te houden of juist lichte constructies waar koele lucht door kon ventileren. Door de industriële revolutie maakten die traditionele oplossingen plaats voor betonnen hoogbouw met aan iedere gevel een kastje voor de airconditioning. Diezelfde installatie wordt in de winter gebruikt om er elektrisch te stoken. Het gevolg is een torenhoog elektriciteitsverbruik om gebouwen leefbaar te houden. Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar climate design & sustainability (Bouwkunde) werkt samen met de Hanoi Architectural University (HAU) en de National University of Civil Engineering (NUCE) op het gebied van ‘groen’ bouwen of duurzaamheid in de gebouwde omgeving. Juist de jonge generatie heeft daar veel belangstelling voor, vertelt hij. Studenten, jonge staf en jonge architecten proberen traditionele klimaatbeheersingsoplossingen te combineren met nieuwe technieken om zo gebouwen te ontwerpen die niet alleen minder energie nodig hebben, maar ook een gezonder binnenklimaat bieden.

Binnenkort reist de hoogleraar naar Hanoi om de Vietnamese vertaling te presenteren van het boek ‘Integrated Sustainable Design’ dat hij samen met architect Jón Kristinsson schreef. Ook de uitwisseling van studenten (twee masters) en een promovendus in zijn groep is op gang gekomen.

Het samenwerkingsplan vermeldt verder de productie van een nieuw boek over smart & bioclimatic design in een tropisch klimaat, het opstarten van gezamenlijke onderzoeksprojecten en voortzetting van lezingen en trainingsbijeenkomsten voor de staf van beide universiteiten.

Daarnaast werkt Van den Dobbelsteen samen met de universiteit van Quito (Ecuador) aan onderzoeken naar de invloed van groen op het klimaat in gebouwen en in de stad. In ChongQing (China) is hij betrokken bij energieneutraal ontwerpen en stedelijke energieplanning: het in kaart brengen van vraag en aanbod van energie en de mogelijkheden voor duurzame energieopwekking met als doel het fossiele energiegebruik te verminderen.