Patent

2014 04 17 Definitieve illustratie kleur HR

In de jaren zeventig werkten onderzoekers aan een raam dat licht kon absorberen en omzetten in stroom. Het stukje knalrode plastic dat bij dr. Erik van der Kolk op de kamer in het Reactor Instituut Delft ligt, getuigt nog van die tijd. Een raam met zo’n coating absorbeert wel licht, maar niemand wil rode ramen.

OCT-13-022: Tm2+ luminescente materialen voor zonnestralingconversie-apparaten
Uitvinder: Dr. Erik van der Kolk

En dus zat het stroomraam lange tijd op een dood spoor. Tot Van der Kolk twee jaar geleden samen met een afstudeerder op zoek ging naar een andere coating. Een luminescerend materiaal met een minder storende kleur dat meer licht omzet in stroom. De onderzoekers vonden dat materiaal in thulium- halides. Het ligt nu als een zwart poeder in Van der Kolks lab. Hoe dikker het poeder op glas wordt aangebracht, hoe meer hoe meer stroom de zonnecellen aan de randen van het raam genereren. Deze techniek levert niet het rendement van doorsnee zonnepanelen, maar kan wel als raam gebruikt worden. Volgens Van der Kolk heeft Europa alleen al vijfduizend vierkante kilometer raam. “Als we een klein deel daarvan vervangen door stroomramen, kunnen we veel impact hebben.”

Potentiële klanten reageren enthousiast, vertelt de onderzoeker. Het vergt alleen nog een paar jaar onderzoek voordat hij kan aantonen hoe thulium-halide als coating op ramen is aan te brengen zonder dat binnenkomend licht wordt verstrooid. Met een prototype denkt hij tegen die tijd een commerciële partij te vinden die het product kan maken en verkopen.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

Ontvang de Delft Integraal nieuwsbrief 4 keer per jaar