Patent

2016 05 Patent Pawelczak HR

Illustratie: Stephan Timmers / Total Shot

Patent: Energiezuinig radioplatform
Uitvinder:  Dr. Przemyslaw Pawelczak

Dr. Przemyslaw Pawelczak bedacht samen met studenten een nieuw systeem voor kleine sensoren dat het energiegebruik zo zuinig mogelijk houdt. “Hoe minder afhankelijk je bent van een batterij, hoe goedkoper, hoe beter”, licht de van oorsprong Poolse wetenschapper toe.
Zijn uitvinding heet Blisp en is een samenvoeging van twee bestaande acroniemen voor mobiele communicatie: Wisp (wireless identification and sensing platform) en BLE (bluetooth low energy). De laatste is een passieve radiotechniek, die zowel batterijloos als draadloos werkt, net zoals je OV- chipkaart. Maximaal energiezuinig dus, maar met een beperkte reikwijdte (twee tot twintig meter). Stel je eens voor dat een koe de schuur uitloopt en de boer geen data (over de koe) meer ontvangt, dan schakelt het systeem over naar de actieve wireless radiotechniek, waarmee grotere afstanden kunnen worden overbrugd. Het nadeel is alleen dat dit meer energie kost. “Het is een flexibel systeem”, legt Pawelczak uit, “wat het ideale switchmoment is, hangt af of iemand het energiegebruik zo laag mogelijk wil houden of het aantal ontvangen berichten zo hoog mogelijk.”
De meest serieuze toepassing van de Blisp-techniek is het monitoren van koeien in de stal, zoals hun temperatuur, hartslag of hoeveel ze bewegen. Maar wat er precies gemeten wordt, daar gaat de softwareontwikkelaar niet over. Zijn expertise is het optimaliseren van een hybride radioplatform.

 

Blijf op de hoogte van het onderzoek

Ontvang de Delft Integraal nieuwsbrief 4 keer per jaar