Patent: Betaalbare zonnebrand-stof dankzij bipolair membraan

2016 03 Patent Vermaas HR.jpgUitvinders: Dr.ir. David Vermaas en dr. Wilson Smith

Zon en wind zijn onuitputtelijke bronnen van elektriciteit. Ze leveren die elektriciteit alleen niet altijd op de juist plaats of tijd. En dus zoeken bedrijfsleven en wetenschap naar betaalbare manieren van opslag en transport, omzetting in chemische energie bijvoorbeeld. Dr.ir. David Vermaas van de afdeling materials for energy conversion and storage denkt een manier gevonden te hebben ‘die over tien jaar wel eens de standaard zou kunnen zijn’. Niet voor niets hebben zich naar zijn zeggen al diverse geïnteresseerde partijen gemeld voor zijn patent. Vermaas gebruikt een bipolair membraan met daaraan vast een elektrode om elektriciteit om te zetten in zuurstof aan de ene kant en waterstof of koolwaterstof aan de andere kant. “Dat bipolaire is mooi, want zo kun je een hoge PH-waarde voor zuurstofreacties combineren met een lage PH-waarde voor het maken van (kool)waterstof.” Overigens verwacht Vermaas dat niet waterstof maar koolwaterstof de toekomst heeft. “Waterstof kun je niet vloeibaar maken, koolwaterstof wel. Dat zijn we gewend als we benzine tanken.” De onderzoeker heeft zijn vinding kort en met succes geprobeerd. Uitgebreidere tests zijn nodig. Daarvoor wil de groep van Vermaas een promovendus aannemen. “Deze technologie kan daarna in drie tot vijf jaar commercieel gebruikt worden.