Patent- Exoskelet voor patiënten die een beroerte hebben gehad

Uitvinder: Ir. Johannes Luijten

Illustratie: Stephan Timmers

Zeventig procent van de 44 duizend mensen die jaarlijks in Nederland een beroerte krijgen, houdt daar een eenzijdige verlamming aan de arm aan over. Voor revalidatie moeten ze soms dagelijks naar een (poli)kliniek.Johannes Luijten ontwierp voor zijn afstuderen bij de groep cyber physical systems (faculteit Industrieel Ontwerpen) een exoskelet waarmee mensen zelf oefeningen kunnen doen.

Ingebouwde software zorgt ervoor dat de fysiotherapeut de instellingen kan wijzigen door het exoskelet simpelweg de juiste bewegingen voor te doen. Verdeeld over de schouder zitten zeven motortjes, of actuatoren. Die ondersteunen de bewegingen van de patiënt. Daardoor kan zelfs het meest ingewikkelde gewricht – de schouder – bijna helemaal draaien. De bewegingen stimuleren de hersenen, zodat patiënten opnieuw leren hun arm te gebruiken. Luijtens ontwerp is modulair. Wie alleen de elleboog, pols of hand wil trainen, kan de arm eraf halen. Luijten heeft samen met TU-student Gijs den Butter het bedrijf Adjuvo Motion opgericht. In september moet hun tweede prototype klaar zijn. Ze zoeken nu partners voor ontwikkeling en distributie en investeerders. In 2019 willen ze het exoskelet op de markt brengen voor revalidatieklinieken en later voor individuele patiënten. Het ontwerp is gericht op revalidatie. Later wordt het misschien geschikt voor de ondersteuning van dagelijkse taken. “Belangrijk is dat het gewicht omlaag gaat. Het eerste prototype weegt in totaal twaalf kilo, de arm alleen 1,5 kilo. De opvolger zal al veel minder zwaar zijn”, aldus Luijten. Adjuvo Motion ontving in februari een subsidie van onderzoeksfinancier STW en staat in de finale van start-up competitie New Venture.