Patent- Gasdebietmeter met druksensor

Uitvinder: Ir. Guido Kooijman

Untitled-4

Wat een cool idee’, dacht Guido Kooijman toen hij bedacht hoe zijn ideale gasmeter eruit zou zien. Stapels papers zijn erover vol geschreven en vele soorten gasmeters hebben het levenslicht gezien, maar de promovendus aan de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen denkt dat de zijne beter is dan alle andere. Groot voordeel: er zitten geen bewegende delen in. Daarmee neemt de kans af dat er iets kapot gaat.
Bovendien, zegt Kooijman, is zijn meter preciezer en goedkoper is dan de rest en nauwkeuriger. “Hij heeft een grotere range in flows die hij kan meten.” Daar komt het voordeel bij dat Kooijmans gasmeter automatisch corrigeert voor luchtdruk en temperatuur. Die twee hebben namelijk invloed op het volume van gas.

Met zijn bedrijfje Smart Process Instruments heeft de promovendus inmiddels zes prototypes verkocht voor proefondervindelijk onderzoek. Afnemers zijn onderzoeksinstellingen als universiteiten en TNO en bedrijven die waterzuiveringen maken. Zij willen kunnen meten hoeveel gas biovergisters leveren bij verschillende soorten behandelingen en soorten afval die erin gaan.
Inmiddels werkt Kooijman aan een verbeterde versie van zijn gasflowmeter. Die krijgt een afleesscherm, terwijl de huidige daarvoor moet worden aangesloten op een computer. Ook krijgt de volgende versie een methaansensor, zodat er geen aparte analyse van de samenstelling van het biogas nodig is.

De promovendus ziet het werken aan zijn ontwerp als ‘een leuke bijbaan’. Die staat los van zijn promotieonderzoek, al hebben de twee veel met elkaar te maken. In het najaar hoopt Kooijman te promoveren op biogasproductie in de waterzuivering.