Patent: Meestuurbaar staartstuk helikopter

Uitvinder: dr.ir.  Mark Voskuijl

2015 12 Patent Black Hawk LR

Een patent kan nog zo slim zijn en nog zo veel voordelen beloven, dat wil niet zeggen dat de kopers in de rij staan.
Dat is de ervaring van Mark Voskuijl, universitair docent flight performance and propulsion (faculteit L&R). Voortbordurend op een project waaraan hij meewerkte aan de universiteit van Liverpool, waar hij promoveerde, ontwikkelde hij een aanpassing voor het besturingssysteem van helikopters. De meeste helikopters hebben een horizontaal staartvlak dat stabiliteit geeft. Bij sommige is dat staartvlak beweegbaar.

Voskuijl kwam op het idee het beweegbare horizontale staartvlak niet alleen te gebruiken voor de stabiliteit, maar het actief te laten meesturen. Bij hoge snelheden verlagen de krachten die op de rotor komen te staan daardoor met 25 procent. Het vliegtuig is daardoor gemakkelijker te besturen en onderhoudskosten kunnen omlaag. En het mooiste van alles: de aanpassing die ervoor nodig is, is relatief eenvoudig te doen. Voskuijl stapte met zijn ontwerp naar helikopterbouwers, maar die reageerden terughoudend. Een nieuw onderdeel kan nog zo gemakkelijk in te bouwen zijn, het vergt – dure – certificering. “Ze hadden ook vragen over de veiligheid.” De universitair docent liet afstudeerders alle failure scenario’s doorrekenen. “Daaruit blijkt dat het horizontale staartvlak niet ver uitgeslagen hoeft te worden om effect te hebben. En mocht het toch kapot gaan, dan kan de helikopter stabiel blijven doorvliegen.” Nu is het zaak de helikopterindustrie van de vinding te overtuigen. “Het grootste helikoptercongres ter wereld is in mei. Dat is mijn laatste kans om het patent te verkopen. Anders blijft het bij een wetenschappelijke publicatie.”