Patent

2014 03 07 Binnenvaartschip kleur archief

OCT-13-079: The air cavities system for vessel drag reduction

Uitvinders: Ir. Oleksandr Zverkovskyi
Prof. Tom van Terwisga
Prof. Jerry Westerweel

Promovendus Oleksandr Zverkovskyi komt uit Oekraïne en dat heeft zo zijn voordelen. De Russische wetenschap blijft nagenoeg gesloten voor iedereen die de taal niet machtig is, maar Zverkovskyi is dat wel. En dat is handig, want Rusland is één van de vier landen in de wereld waar veel onderzoek gedaan is naar luchtsmering. Dat is een techniek waarmee – op verschillende manieren – met lucht de weerstand tussen de onderzijde van een schip en het water kan worden verlaagd. Dat scheelt brandstof.
Het Nederlandse Damen Shipyards heeft een patent op een concept dat werkt met luchtkamers in de onderzijde van een schip. Zverkovskyi’s idee van kleine drempeltjes op de onderkant bereikt dezelfde weerstandsreductie van tien tot twintig procent als dit concept, maar is volgens de uitvinders gemakkelijker te maken.
Voordat er sprake kan zijn van een marktintroductie moet het idee uitgebreid getest worden op een echt schip. Tot nu toe is het alleen op laboratoriumschaal beproefd. Bij goede resultaten zal marktintroductie een kwestie zijn van tijd, verwacht Zverkovskyi’s eerste begeleider Tom van Terwisga. Er is al interesse vanuit de industrie. “De kosten die binnenvaartschepen maken, bestaan voor de helft uit brandstof. Kun je tien tot twintig procent brandstof sparen door weerstandsreductie, dan vergroot je je winst.”

 

Blijf op de hoogte van het onderzoek

Ontvang de Delft Integraal nieuwsbrief 4 keer per jaar