Patiënt of piloot

Opstaan uit een diepe sofa, over ruw terrein lopen, of de trap op; als je benen verlamd zijn kun je dat wel vergeten. Of niet?

Delftse studenten wer­ken aan een robotpak voor patiënten met een dwarslaesie. De groep studenten, die samen team March vormen, is de laatste aan­winst van de Dreamhall, de werkplaats bij de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen waar studenten­teams werken aan projecten variërend van de Nuna zonnewagen tot de mens­aangedreven onderzeeër Wasub. In oktober wil March met een exoskelet meedoen aan de Cybathlon in Zürich, de eerste bionische para-atletiek wereldkampioenschappen.

In hun werkruimte hangt nu nog een prototype dat voortkwam uit een eerder samenwerkingsproject van de TU en de Universiteit Twente, de Mindwalker. Het is een log pak met grote knoppen. “De hoop was dat pa­tiënten dit pak zouden kunnen aan­sturen met hun hersenen, middels EEG-signalen”, vertelt Sjoerd Butter, pr-man van March. “Maar dit bleek technologisch te hoog gegrepen.”

De studenten bedachtten een andere aanpak. Om de aansturing van het robotpak natuurlijk te laten aanvoelen, voorzien ze het van sensoren. Daar­door heeft het exoskelet bij de minste aanzet tot een beweging door wat de patiënt wil. Zelf gebruiken ze overi­gens liever het woord piloot in plaats van patiënt.

Zo zitten in de zool en rug sensoren die een signaal registreren wanneer de drager licht voorover buigt. De robot snapt dan dat de piloot wil opstaan en helpt hem daarbij. De patiënt of piloot zal ook gebruik moeten maken van een afstandsbediening.

Het pak moet strakker om het lijf gaan passen. Dat willen de studenten voor elkaar krijgen met 3D-scan en 3D-print technologie. “De robot krijgt vijf graden van vrijheid per been, waarvan twee in de heup, om een na­tuurlijke loopbeweging mogelijk te maken”, vertelt chief engineer Nick Tsutsunava. “De vraag is, loopt het exoskelet straks met jou weg, zoals met de huidige exoskeletten het geval is omdat deze voorgeprogrammeerde bewegingen maken, of loop jij met het exoskelet weg? Wij zorgen natuurlijk voor dat laatste.”

MARCHproduct