Persoonlijk

Brazier_Frances

Prof.dr. Nynke Dekker

Bionanoscience
Ze doet baanbrekend onderzoek naar de krachten in DNA-moleculen en is een rolmodel voor jonge vrouwen. De European Physical Society lauwerde Dekker daarom met de Emmy Noether Distinction for Women in Physics, een prijs die bedoeld is om aandacht te genereren voor jonge talentvolle vrouwelijke wetenschappers. De prijs is vernoemd naar de Duitse wiskundige Amalie Emmy Noether (1882-1935), die een grote bijdrage heeft geleverd aan de abstracte algebra en de theoretische natuurkunde.

Brazier_Frances3

Prof.dr.ir. Mark van Loosdrecht

Hoogleraar milieu-biotechnologie
Dit jaar ontvangen vier hoogleraren jaar de prestigieuze Spinozapremie van onderzoeksfinancier NWO, waaronder Mark van Loosdrecht. Ze ontvangen elk 2,5 miljoen euro om aan hun onderzoek te besteden. Van Loosdrecht bestudeert de eigenschappen van micro-organismen in technische systemen. Zijn onderzoek naar bacteriën zorgt voor nieuwe manieren om water te zuiveren of waardevolle stoffen te maken uit afvalmateriaal. De Spinozapremie is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.

Brazier_Frances4

Prof.dr. Frances Brazier

Systeemkunde TBM
Het project Adrem is gehonoreerd voor het internationale smart grids-programma van NWO. Brazier werkt samen met professor Sri Niwas Singh van het Indian Institute of Technology aan ict die consumenten en producenten van energie elkaar automatisch laat vinden. De afhankelijkheid van het landelijke netwerk en grote energieproducenten verdwijnt als een overschot aan lokaal opgewekte energie geautomatiseerd is te verkopen binnen je eigen wijk. Het landelijke netwerk kan zo beter omgaan met onvoorspelbare pieken en dalen.

Brazier_Frances2

Prof.dr. Wubbo Ockels

Emeritus hoogleraar
Bij zijn overlijden op 18 mei liet oud-astronaut en bekendste hoogleraar van de TU Wubbo Ockels
een brief achter voor de mensheid, zijn laatste boodschap voor een duurzame wereld. Met projecten als Nuna, de Superbus, de zonneboot en de laddermolen inspireerde hij veel mensen. Collega’s en studenten noemen hem in Delta creatief, dynamisch, optimistisch, controversieel, een pionier en een man met een missie.
delta.tudelft.nl/28268