Persoonlijk

Vrouwelijk talent
Negen vrouwelijke onderzoekers gaan bij de TU aan de slag binnen het Delft Technology Fellowship. Zij moeten het aantal vrouwen aan de universiteit verder vergroten. Het vijf jaar durende fellowship geeft de onderzoeksters de kans sneller carrière te maken. Twee van hen zijn aangesteld aan universitair hoofddocent (UHD), de rest als universitair docent (UD). Ze krijgen een opstartsubsidie van 200 duizend euro voor een UHD en 100 duizend euro voor een UD om hun onderzoek op te zetten. Van hen wordt verder verwacht dat ze dertig procent van hun tijd in onderwijs steken. De wetenschappers zijn: Darinka Czischke, Bouwkunde; Nancy Bocken, Industrieel Ontwerpen; Yuemei Lin, TNW; Liedewij Laan, TNW; Yaiza Gonzalez Garcia, 3mE; Queena Qian, Bouwkunde; Sofia Teixeira de Freitas, Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek; Helle Hansen, TBM; Caroline Katsman, Civiele Techniek en Geowetenschappen.

DelftChemTech-onderzoeker dr. Ferdinand Grozema en microscoopexpert dr. Bernd Rieger van de sectie quantative imaging (TNW) hebben ieder 1,9 miljoen euro gekregen van de European Research Council (ECR) om hun onderzoeksactiviteiten uit te breiden.

Prof.dr.ir. Marcel Stive (CiTG) is benoemd tot waterbouwkundige van 2015. De American Society of Civil Engineers (ASCE) geeft hem de International Coastal Engineering award.

Alumnus Duco Drenth zamelde geld in bij andere alumni om een deeltijdhoogleraar geothermie te financieren. Professor David Bruhn zal een week per maand in Delft verblijven. De rest van de tijd is hij verbonden aan het Geo Forschungs Zentrum in Potsdam.

NYU-onderzoeker Anthony Townsend kreeg een eredoctoraat van de TU Delft voor zijn pionierende onderzoek naar Smart Cities. Zijn Dies-rede is te lezen op tudelft.nl.

Biotechnologen dr. Pascale Daran-Lapujade en dr. Frank Hollmann krijgen van de ERC de Consolidator Grant; de komende vijf jaar ontvangen zij elk ongeveer twee miljoen euro. Hollmann ontvangt ook een Vici-beurs van anderhalf miljoen euro van NWO.