Plastic

BadEend_red_9485

Foto: Sam Rentmeester

Gewapend met een raapstok struint TU-docent Angeniet Kam regelmatig de campus af (delta.tudelft.nl/28159). Op zoek naar plastic afval. Een filmpje van creperende jonge albatrossen met plastic dopjes in hun maag was haar motivatie. In wat wel ‘de eeuw van de plastics’ wordt genoemd, kunnen we ons een leven zonder dit materiaal niet meer voorstellen.

De eerste mens die plastic fabriceerde was de Britse negentiende eeuwse uitvinder Alexander Parkes, en hij noemde het Parkesine. Het plastic gebaseerd op nitrocellulose werd in 1862 gepresenteerd op de International Exhibition in Londen en won een prijs. Al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw houden Delftse ingenieurs zich bezig met de ontwikkeling van plastics, blijkt uit de archieven van de TU Delft Library.

De explosie van het aantal toepassingen zorgt niet alleen voor veel gemak, maar ook voor een groeiende hoeveelheid plastic afval op vuilstortplaatsen en in de oceaan. Recyclen is een vruchtbare strategie om die afvalberg te verkleinen. Nederland recyclet ruim vijftig procent van plastic verpakkingen en is daarmee koploper in Europa. Maar omdat de vraag naar plastics niet snel zal afnemen, loont het om ze slimmer te produceren (bijvoorbeeld door bacteriën uit afvalwater) en gebruiken (door plastics te integreren met elektronica). In dit nummer van Delft Integraal verkennen we de toekomst van dit slimme materiaal.

Frank Nuijens, hoofdredacteur

Blijf op de hoogte van het onderzoek

Ontvang de Delft Integraal nieuwsbrief 4 keer per jaar