Robotarmen maken brug

Amsterdam krijgt een primeur. Lallende hooligans en hoerenlopers in de rosse buurt kunnen volgend jaar van de ene kant van de Oudezijds Voorburgwal naar de andere komen via een stalen voetgangersbrug die robots met 3D-printtechniek in elkaar hebben gezet.

Het idee komt van ontwerper Joris Laarman. Hij werkt samen aan de brug met onderzoekers van de TU, onder wie dr.ir. Jouke Verlinden (IO). “Het mooie van staal is dat je er ranke lichtgewicht truss-struc­turen mee kunt maken die heel sterk zijn doordat de krachten er optimaal in worden afgedragen”, zegt Verlinden.

“We gebruiken een lastechniek, waarbij twee robotarmen de brug druppeltje voor druppeltje op­bouwen”, vervolgt Verlinden. “Er is nog weinig onderzoek gedaan naar dit principe. Het is een repe­titief en heel nauwkeurig proces, waarbij veel gassen en straling vrijkomen. Dit is echt iets wat ro­bots moeten doen.”

Het idee was om de robots de brug ter plekke, aan de Oudezijds Voorburgwal, in elkaar te laten zetten. Maar dat was te gevaarlijk. “We zijn teruggefloten door de gemeente.” De brug krijgt een overspanning van acht meter en wordt in Amsterdam gemaakt bij de start-up MX3D, mede opge­richt door Laarman. Uit dit atelier rolde eerder dit jaar een volledig 3D geprinte stalen fiets, die ook in samenwerking met Delftse IO’ers tot stand is gekomen.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

Ontvang de Delft Integraal nieuwsbrief 4 keer per jaar