Robotrog

Robotrog Galatea komt nooit vast te zitten in wieren of touwen. Hij heeft namelijk geen schroef maar beweegt zich voort door golfbewegingen te maken met lange vinnen aan weerszijden van zijn romp. Deze voorstuwing zorgt voor veel stabiliteit. De robotrog kan bovendien op de bodem gaan liggen om energie te sparen. Zo’n robot kan handig zijn om onder water te speuren naar blauwalg, terroristen en zeemijnen. Jarenlang werkte ir. Tim Vercruyssen van de sectie biomechatronics & biorobotics aan de Galatea. Hij begon er al in 2009 mee in het kader van een studentenproject. Nu staat hij op het punt om te promoveren op dit onderwerp. Vercruyssen werkte samen met oud-medestudent ir. Sebastian Henrion die na zijn afstuderen bij de TU het zwemgedrag van zeepaardjes en inktvissen ging bestuderen aan de Universiteit Wageningen. Telkens als Henrion nieuwe zwembewegingen bij deze dieren ontdekte, om efficiënt te draaien of te zweven bijvoorbeeld, stuurde hij zijn bevindingen naar Vercruyssen die deze informatie op zijn beurt in de kunstrog verwerkte. Het tweetal is net begonnen aan een project waarbij ze een hele zwerm onderwaterrobots willen laten samenwerken.

Foto: Sam Rentmeester