Schoon schip

Na jaren van ontwikkeling, twee afstudeerders en een STW-bijdrage is de Fleet Cleaner klaar. De op afstand bestuurbare robot rijdt boven en onder water over de romp van zeeschepen om aangroei te verwijderen. Een schone romp scheelt vijf procent in brandstofverbruik. Voor een containerschip van 250 meter scheelt dat op jaarbasis 300 duizend euro.

Het is een indrukwekkend apparaat geworden, de schrobrobot. Met een diameter van 1,80 meter en een degelijk stalen frame is hij opgewassen tegen het zware werk. Het stervormige frame ondersteunt drie koepels met roterende waterjets die de aanslag van de ondergrond spuiten terwijl krachtige magneten de machine tegen de romp houden. Een operator bedient de robot vanaf de kant of vanaf een schip waar ook het vuile water met de aanslag wordt opgevangen en gezuiverd. De TU-start-up Fleet Cleaner zal de robot verhuren aan een dienstverlener in de haven, waarschijnlijk als eerste in de Eemshaven, die het schoonmaakwerk zal aanbieden aan binnengelopen schepen. Rederijen hebben belangstelling voor zo’n schoonmaak, maar zien er vanwege beperkingen vaak van af. De Fleet Cleaner kan het schip in de haven schoonmaken terwijl het voor laden of lossen langs de kade drijft. Doordat het vuile water afgezogen wordt en niet in de omgeving terechtkomt, is dit de enige toegestane manier om het schoonmaakwerk in de haven uit te voeren.

Deze zomer verwachten ir.drs. Cornelis de Vet, ir.drs. Alex Noordstrand en hun collega’s van Fleet Cleaner de eerste fullsize schoonmaakrobot in de Groningse zeehaven te water te laten. Verdere technische ontwikkelingen op het gebied van lokalisatie, traject-automatisering en inspectie van de romp moeten de meerwaarde van een schoonmaakbeurt met de robot verder vergroten. Daarmee is de start-up van plan uit te breiden naar Hamburg, Antwerpen en vooral naar Azië, waar het reinigen van het onderwaterschip door duikers voor de kust nog de standaard is.

De jonge ondernemers noemen graag hun wetenschappelijke begeleiders dr.ir. Martijn Wisse en prof.dr. Robert Babuska (3mE, Delft Robotics Institute) zonder wie de Fleet Cleaner er niet gekomen zou zijn.

De Fleet Cleaner kan het schip in de haven schoonmaken terwijl het voor laden of lossen langs de kade drijft

fleetcleaner.com

Blijf op de hoogte van het onderzoek

Ontvang de Delft Integraal nieuwsbrief 4 keer per jaar