Slimme steden

De stad van de toekomst lost problemen op door op veel verschillende manieren data te verzamelen. Het net opgerichte Amsterdam Institute of Advanced Metropolitan Solutions (AMS) houdt zich hiermee bezig.

De TU Delft werkt in dit instituut samen met onder meer Wageningen UR en het Massachusetts Institute of Technology (MIT). De deelnemende partijen gaan zowel onderwijs aan studenten verzorgen als multidisciplinair onderzoek doen. Gegevens om wateroverlast te bestrijden bijvoorbeeld, haal je niet alleen uit klassieke weerstations, maar ook via sensoren op lantarenpalen en paraplu’s en gegevens die bewoners verzamelen. Door al die gegevens slim te verwerken kun je beter ingrijpen. En zo zijn er nog veel meer interessante onderzoeksvelden te bedenken. Neem afvalbedrijven die benieuwd zijn waar rommel terechtkomt. In de Verenigde Staten werd daar al naar gekeken, door met RFID-tags de route van afval te traceren. Daarover vertelde onderzoeker Carlo Ratti (MIT) recent tijdens de opening van AMS. Ook het meten van de luchtkwaliteit en het tegengaan van verkeersopstoppingen spelen een grote rol. “Big data is bij al deze onderwerpen heel belangrijk. We verzamelen veel gegevens om onderzoek te doen, de stad in beeld te krijgen en de gevolgen te tonen”, zegt Paul Althuis, boardmember van AMS en directeur van het Valorisation Centre van de TU Delft.
AMS verzorgt vanaf 2017 ook onderwijs. “Dan start een zelfstandige master in Amsterdam”, aldus Althuis. “We willen zowel Nederlandse als internationale studenten aantrekken. We hopen dat ze na hun studie in de hoofdstad blijven om een bedrijf te starten met een innovatie voor slimme steden. Zodat er interessante toepassingen ontstaan.”

Amsterdam is volgens Althuis bij uitstek een goede plek om te kijken naar mogelijkheden om big data in te zetten voor slimme steden. De stad is groot genoeg om veel gegevens te verzamelen en klein genoeg om overzichtelijk te blijven. Het onderzoek in Amsterdam moet een springplank vormen. “Wat daar werkt, kunnen we ook in grotere steden als Rio de Janeiro of Shanghai toepassen.”
AMS kwam tot stand dankzij een bijdrage van de gemeente Amsterdam. Zij investeren de komende tien jaar vijftig miljoen euro. Althuis: “De universiteiten van Wageningen en Delft beloven contractueel tweehonderd miljoen aan publiek en private investeringen aan te trekken. We werken ook nauw samen met bedrijven, zoals Shell, KPN en IBM.”