Slimme Straatverlichting

11313584776_d2961520ea_h

Wanneer er niemand in de buurt is, hoeven lantarenpalen niet fel te schijnen. Dat is slecht voor het ­milieu en kost onnodig veel energie en geld. Het bedrijf Tvilight van alumnus ir. Chintan Shah werkt daarom aan slimme straatverlichting, waarbij lantarenpalen met elkaar communiceren. “Sensoren detecteren niet alleen weggebruikers, maar maken ook onderscheid tussen bijvoorbeeld voetgangers, fietsers en auto’s. Daarnaast negeren ze katten, honden en vogels”, benadrukt Shah.

Tvilight zorgt ervoor dat voldoende licht voortdurend met weggebruikers meereist. “Weggebruikers merken er dus niets van. Is er niemand in de buurt? Dan zijn de lampen gedimd.” Door deze toepassing is volgens het bedrijf een energiebesparing tot tachtig procent mogelijk en het scheelt de helft in onderhoudskosten. Het is zowel toepasbaar bij nieuwe als oude lantarenpalen.

Shah startte zijn bedrijf in 2010 als hobby. Inmiddels werken er twintig mensen en is de technologie wereldwijd te vinden. Onder meer in Groningen, Assen, Nuenen, op treinstations, en in Ierland, Duitsland, Australië en binnenkort in Amerika en Canada.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

Ontvang de Delft Integraal nieuwsbrief 4 keer per jaar