Snoep wordt plastic

Foto: Jos Wassink

Foto: Jos Wassink

Het crèmekleurige afvalwater van Marsen, Bounties en Twixen zit bomvol vetzuren en suikers. Een klein deel daarvan dient als voeding voor plastic producerende bacteriën. Die maken daar lange polyesters (polyhydroxyalkanoaten of PHA) van, wat voor de bacterie een soort lichaamsvet is en voor de mens een bruikbaar biopolymeer. Promovendus
ir. Jelmer Tamis (biotechnologie, TNW) wist de hoeveelheid PHA uit afvalwater tot een nieuw record op te stuwen: 1 gram plastic uit 3 gram afval. Dat verlaagt de prijs van het spul tot ongeveer 1 euro per kilogram, wat goedkoper is dan polyethyleen. Prijs is een belangrijke factor voor het al dan niet gebruiken van het bioplastic door de industrie.
De mobiele proefopstelling is het resultaat van veertien jaar onderzoek door de vakgroep milieubiotechnologie. Dit leidde eerder al tot de ontdekking van Plasticicumulans acidivorans. Deze superbacteriën mogen zich vijf uur lang aan het snoepafvalwater tegoed doen tot ze bijna uit elkaar ploffen. Daarna worden afgetapt en geoogst: ruim 70 procent van de gedroogde massa bestaat dan uit PHA bioplastic.

In Nederland wordt aanvullend onderzoek verricht naar materiaaleigenschappen en toepassing van het bioplastic. Dat vindt in een STW programma plaats samen met de universiteiten van Wageningen en Eindhoven.

In mei verhuisde de pilot plant naar een kartonfabriek in Groningen met veel vetzuren in het afvalwater.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

Ontvang de Delft Integraal nieuwsbrief 4 keer per jaar