Speedstrips op roeiriemen

In Rio de Janeiro zal blijken of speedstrips op roeiriemen het verschil kunnen maken tussen winnen en verliezen.

Zigzagstrips kennen we nog van de schaatspakken in Nagano (1998) toen Nederlandse schaatsers elf Olympische medailles haalden. Sindsdien doken de wrijving verminderende speedstrips overal op en vanaf 2000 ook op roeiriemen. Sporters en coaches geloofden er niet zo in. Toch worden ze straks in Rio de Janeiro gebruikt door de Nederlandse roeiteams. Twee Delftse onderzoekers annex wedstrijd-roeiers lieten zien dat de strips wel degelijk een verschil maken: twee meter voorsprong voor een skiffeur op een tweeduizend-meter baan.

Foto © Sam Rentmeester . 20160601 . Roeien - aerodynamische strips, Conno Kuyt, Arnoud Greidanus, Delft Integraal DI // thema

Foto © Sam Rentmeester

Masterstudent Conno Kuyt en promovendus ir. Arnoud Greidanus presenteerden hun onderzoeksresultaat op de elfde conferentie van de International Sports Engineering Association, van 11 tot 14 juli op de TU Delft. De leiding van het onderzoek was in handen van hoogleraar stromingsleer prof.dr.ir. Jerry Westerweel  (faculteit 3mE). Voor alle duidelijkheid: het onderzoek had betrekking op de luchtwrijving van de riemen, niet op de wrijving van de romp door het water.
Het effect van de zigzagstrips is dat ze de luchtstroom langs de riemen turbulent maken waardoor het zog achter de riem dunner wordt. Dat effect vermindert de luchtwrijving met ongeveer een procent. De luchtwrijving van de riemen maakt ongeveer tien procent uit van de totale wrijving die een skiff ondervindt. In totaal leveren de strips dus een winst op van 0,1 procent. Op een race van 400 seconden is dat 0,4 seconden. “Ik heb wel eens een race verloren op 0,07 seconden,” zegt Greidanus. Dat was in 2012 toen hij op de wereldkampioenschappen in Plovdiv in de tweezonder met Joris Pijs nipt naast het goud greep. Met speedstrips was de uitslag mogelijk anders geweest, weten we nu.