Stuurhulp

Het ziet er best griezelig uit, zo’n doorgezaagd stuur op de fiets. Toch is de stuurhulp, die bij biomechatronica (3mE) ontwikkeld wordt, juist bedoeld om het fietsen veiliger te maken. En het werkt ook, vertelt fietsonderzoeker dr.ir. Arend Schwab. “Normaal is een fiets vanaf vijftien kilometer per uur stabiel. Met de stuurhulp is dat al vanaf drie kilometer per uur het geval.”

Schwab ontwikkelde de stuurhulp naar aanleiding van ongevallenstatistieken die aantoonden dat het aantal fietsongevallen toeneemt, vooral bij ouderen en zonder dat er ander verkeer bij betrokken is. Schwab denkt dat stabiliteit daarbij een rol speelt.
De stuurhulp, bestaand uit een sensor, een computertje en een servomotor, neemt bij lage snelheid het sturen over en stuurt in de richting waar iemand dreigt te vallen. Dat is wel even wennen, maar dat heb je bij elke nieuwe fiets, aldus Schwab.
Het prototype mag er wat lomp uitzien, maar de hele installatie is uiteindelijk in te bouwen in het balhoofd, verzekert de fietsonderzoeker.

Foto © Sam Rentmeester .

Foto © Sam Rentmeester .

Blijf op de hoogte van het onderzoek

Ontvang de Delft Integraal nieuwsbrief 4 keer per jaar