Toilet opnieuw uitgevonden

Een stortbak bevat zo’n tien liter water en mensen trekken gemiddeld drie keer per dag door. Als alle zeven miljard mensen dat zouden doen, ontstaat een ernstig watertekort.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben wereldwijd 2,6 miljard mensen geen toegang tot een toilet. Dat levert jaarlijks 200 miljoen ton ruwe poep op, dat buiten blijft liggen of drijven. Dezelfde WHO schat dat jaarlijks 1,4 miljoen kinderen overlijden doordat ze met uitwerpselen besmet zijn geraakt.
Vandaar dat de Verenigde Naties in 2011 besloten om het aantal mensen zonder toilet te halveren. De Bill & Melinda Gates Foundation stelde 42 miljoen dollar ter beschikking voor de ontwikkeling van een toilet dat feces en urine moet kunnen verwerken zonder elektriciteit, water of rioleringssysteem. Dat is de ‘Reinventing the Toilet Challenge’ waar ook een Delfts team aan meedoet: acht onderzoekers van de afdeling process & energy (faculteit 3mE) en vijf van de faculteit IO (afdeling design for sustainability).
De oplossing van het team bestaat uit een toilet dat urine en uitwerpselen scheidt van spoelwater; een toiletgebouw en een technische installatie die de uitwerpselen droogt, vergast en omzet in elektriciteit. Volgens projectmanager Jan Carel Diehl (IO) onderscheidt de Delftse inzending zich door de afstemming op de eindgebruiker. Andere universiteiten kijken vaak niet verder dan de technologie.

Het ontwerp
Het toilet is een toonbeeld van gebruikersgericht ontwerp. Er gingen testen en talloze gesprekken aan vooraf. Ir. Anne Jansen en collega’s vroegen mensen in India naar hun ervaringen en voorkeuren. Met welke hand spoel je je anus af? Gebruik je daarvoor een fles, een slang of een bidet?
Gesteund door de ervaring van ‘toiletprofessor’ dr.ir. Johan Molenbroek ontstond het huidige ontwerp met een brede opening tussen de voeten, rechts een knop voor doortrekken (met een halve liter) en een handel voor een liter water via een slang om anus (altijd met linkerhand) en pot mee te spoelen.
Een ingenieus systeem met twee kleppen scheidt poep en pies van het latere spoelwater. Uitwerpselen en urine vallen naar beneden zodra iemand het klepje activeert door op ‘flush’ te drukken. Met de handel voor spoelwater schuift een andere klep voor de toiletopening die het spoelwater wegleidt naar een bezinkput.
Het spoelwater wordt voor 80 procent gerecycled. Naar schatting 500 liter per dag gaat verloren en 2000 liter wordt gezuiverd in achtereenvolgens een bezinkput, een zandfilter en een UV-desinfectie-unit op het dak. De kwaliteit van het water is na zuivering goed genoeg om je handen mee te wassen, maar niet geschikt als drinkwater. io.tudelft.nl/reinventthetoilet

th_Sanitatie_toilet1_SITE

Een toilet waar geen water, elektriciteit of riolering voor nodig is. Hard nodig in deze wereld vol vluchtelingenkampen en armoede. TU’ers bedachten een oplossing.