Tumoren opsporen

StuurbareNaaldenOptFibers_2095

Licht gaat een grote rol spelen bij minimaal invasieve chirurgie (sleutelgatoperaties), waarbij medische instrumenten via een zo klein mogelijke opening naar binnen worden gebracht. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om met een naald een bioptie te verkrijgen. Daarbij wordt weefsel afgenomen om na te gaan of iemand ­kanker heeft.

“Het is belangrijk om weefsel te pakken waarvan vermoed wordt dat het een tumor is. Op het laatste moment bijsturen is dan soms noodzakelijk. Naalden met optische fibers en sensoren maken dat mogelijk”, zegt prof.dr. Jenny Dankelman, hoofd van de afdeling biomedical engineering (3mE). De optische fibers zijn extreem dun. De naald heeft een diameter van twee millimeter. De fibers hebben een doorsnede van twee tiende millimeter en liggen in groeven die in de naald zijn gefreesd. Met sensoren in deze fibers wordt de vorm van de naald bepaald.

De optische fibers zijn geschikt voor gebruik in MRI-scanners. “Vanwege het magneetveld geven metalen problemen in een scanner, maar optische fibers niet. Met optische sensoren hebben we dus geen storingen van het MRI-beeld”, aldus ir. Kirsten Henken.

De onderzoekers denken ook al een stap verder. Ze willen stuurbare optische fibers ontwikkelen die niet alleen het weefsel karakteriseren maar waarmee ook weefsel behandeld kan worden. “Eén keer prikken is dan genoeg voor zowel de diagnose als de behandeling. Het instrument met de fibers gaat via licht na wat voor weefsel het is. Is het verdacht? Dan willen we dat verhitten, zodat de ongezonde cellen worden vernietigd”, zegt dr. John van den Dobbelsteen. Maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek, de komende jaren wordt de techniek verder getest en ontwikkeld.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

Ontvang de Delft Integraal nieuwsbrief 4 keer per jaar