Veni’s voor Delftse onderzoekers

Daniele Cavallo en Atilla Geresdi krijgen een Veni-subsidie van NWO. De twee Delftse onderzoekers krijgen de komende drie jaar beide maximaal 250 duizend euro voor hun onderzoek. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) keert de Veni-subsidies jaarlijks uit aan wetenschappelijk talent dat maximaal drie jaar geleden is gepromoveerd. Dit jaar krijgen 152 onderzoekers een Veni van maximaal 250 duizend euro.
Daniele Cavallo (links) doet onderzoek naar ‘het genereren van terahertz-golven met microchips’ aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Hij wil nagaan of de microchips die we kennen van mobiele telefoons
en computers ook gebruikt kunnen worden voor het maken van terahertz-golven.
Atilla Geresdi (rechts) doet onderzoek naar ‘fluisteringen van het Majorana-deeltje’ aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Topologische quantum-berekeningen gebaseerd op Majorana-deeltjes bieden volgens Geresdi een ongeëvenaarde bescherming tegen het verliezen van quantum-informatie door interactie met de omgeving. Hij wil een ‘on-chip stralings detector’ bouwen om de quantumruis (fluisteringen) waar te nemen van het mysterieuze Majorana-deeltje. Ook wil hij de haalbaarheid aantonen van topologische quantumbits.

Foto © Sam Rentmeester .