Visie

Wat staat ons te wachten? Helpen slimme robots ons over twintig jaar met allerlei huishoudelijke klusjes? Vervoeren ze ons en nemen ze ons alle taken uit handen?

Als iemand hier iets zinnigs over kan zeggen, dan is het prof.dr.ir. Robert Babuska, oprichter en wetenschappelijk directeur van het TU Delft Robotics Institute.

 
“Ik voorzie dat er in de industrie en in de landbouw steeds meer robots komen die zwaar en repetitief werk gaan doen”, zegt Babuska. “Het soort werk dat niet fijn is voor mensen, waar je ziek van wordt. Dat werk moet de wereld uit. Robots zullen ook steeds vaker de gevaarlijke klussen verrichten; brandstof tanks inspecteren bijvoorbeeld en bij rampen de omgeving inspecteren. En in de zorg gaan ze een grote rol spelen. Door de goede gezondheidszorg leven mensen steeds langer. Maar men leeft ook langer met handicaps. Zelfrijdende robots en exoskeletten kunnen mensen die slecht ter
been zijn mobieler maken.”

 
Gaan robots dus ook banen inpikken? “Nee, dat denk ik niet”, aldus Babuska. “Al deze robots zijn complementair aan de mens. En deze ontwikkelingen gaan hoe dan ook niet plotseling. De maatschappij krijgt tijd om zich aan te passen.

 
Op korte termijn denk ik dat we steeds meer zogenaamde collaboratieve robots gaan zien. Zoals robot Baxter, die we ook aan de TU voor enkele onderzoeksprojecten gebruiken. Baxter is een robot waarvan je de arm kunt pakken en bewegen. Met deze handeling programmeer je hem voor die specifieke beweging. Deze robots zijn goedkoop en je kunt er allerlei simpele dingen mee, zoals moeren aandraaien en pakketjes verpakken. In de medische wereld gaan de ontwikkelingen heel langzaam. Tegenwoordig zitten er nog vaak motoren in de scharnieren van therapeutische robots en exoskeletten. Deze zijn groot en zwaar. Ik denk dat we kunstmatige spieren moeten ontwikkelen.

 
Robots worden nu vooral ingezet in de auto-industrie. De robots die daar werken, zijn krachtige grote machines die heel precies repetitieve handelingen verrichten. Er zit weinig handigheid in deze robots ingebouwd. Ze zijn geprogrammeerd voor vaste bewegingen.

 
Op het moment dat je robots in een veranderende wereld laat opereren, stuit je op een waaier aan problemen. Neem bijvoorbeeld een robot die tomaten moet plukken. Elke tros tomaten heeft net een iets andere vorm. Hoe kun je hem het beste plukken? Dat verschilt van geval tot geval. En wat is een rijpe tomaat? Dat moet de robot herkennen. Je komt allerlei zaken tegen die je niet honderd procent vooraf kunt programmeren. De robot moet ‘on the fly’ reageren op een omgeving die niet van te voren bekend is en die dynamisch kan zijn. Het is een enorme uitdaging om het robotbrein daartoe uit te rusten.”

Foto © Sam Rentmeester . 20160303 . Robert Babuska, Delft Integraal DI // thema Visie

Foto © Sam Rentmeester . 20160303 .
Robert Babuska,
Delft Integraal DI // thema Visie

Blijf op de hoogte van het onderzoek

Ontvang de Delft Integraal nieuwsbrief 4 keer per jaar