Vriendelijke robots

Met ‘Robotica’ als thema van de TU Delft, was de 174ste Dies Natalis op 8 januari een goed moment voor de presentatie van het boek ‘Robotics for future presidents’.

Schermafbeelding 2016-01-04 om 12.22.56

Juist deskundigen van andere instituten dan het TU Delft Robotics Institute komen in dit boek aan het woord. Veel vragen borrelen op over visie, gedrag, leren, interactie en moraal bij robots.

Verfrissend is dat de gezichtspunten niet altijd met elkaar stroken. In de discussie over robotzwermen bijvoorbeeld staan Marco Dorigo (Vrije Universiteit Brussel) en Vijay Kumar (University of Pennsylvania) tegenover elkaar. Zij werken allebei aan zwermgedrag van robots.

Dorigo vindt het niet erg om toe te geven dat interacties met een zwerm rijdende, kruipende of vliegende robots niet volledig te voorspellen zijn. Kumar is veel strenger en benadrukt dat veiligheid voorop staat bij zijn onbemande helikopters. De ethische kant wordt besproken door Patrick Lin (California Polytechnic State University) en Neil Sharkey (University of Sheffield). Lin stelt dat machines met meer mogelijkheden ook meer verantwoordelijkheid met zich meebrengen, terwijl Sharkey als activist tegen gewapende robots een meer uitgesproken mening heeft.