Vrolijke robot

Als je een stap opzij zet, volgt ze je met haar blik. Zodra ze weer contact maakt, licht haar gezicht op. Zorgrobot Eva II geniet er duidelijk van om mensen te ontmoeten. “Je moet haar niet zien als mens hoor”, waarschuwt IO-masterstudent Bram van der Veen, die de robot samen met enkele medestudenten heeft ontwikkeld in opdracht van de TU. “Het blijft toch een soort veredelde wasmachine.”
Dat kan zijn, maar wel één die de harten van ouderen moet veroveren. Het idee is om de robot rond te laten rijden bij zorginstellingen om te  onderzoeken hoe ouderen reageren op robots.

Haar voorganger Eva I, die nu werkeloos in een hoek van het lab staat, was in het leven geroepen om drankjes uit te delen in een verzorgingstehuis en mensen op te vangen en te begeleiden. Maar tijdens een experiment vorig jaar in een verpleeghuis in Heemskerk bleken deze handelingen te hoog gegrepen. Eva I reed in op een oudere dame met rollator. De ambities zijn daarom bijgesteld. Eva II heeft een dienblad en geen beweegbare arm en hand zoals haar voorganger. Ze moet mensen vooral een fijn gevoel geven door ze vrolijk en verrast aan te kijken.  En dat kan ze als geen ander. roboteva.nl


Foto © Sam Rentmeester .

Foto © Sam Rentmeester .

Blijf op de hoogte van het onderzoek

Ontvang de Delft Integraal nieuwsbrief 4 keer per jaar